De jeugdwerkloosheid in ons land is bijzonder laag. Het aantal jonge mensen zonder baan is lager dan voor de economische crisis van 2008. En toch dreigen sommige jongeren tussen wal en schip te raken. Dit is een belangrijke reden voor de oprichting van het platform Jongeren, Werk en Hoop.
Hoewel de jeugdwerkloosheid (tot 27 jaar) als gevolg van een weer aantrekkende economie daalt (tot ongeveer 8% in het begin van dit jaar), liggen de cijfers voor jongeren zonder startkwalificatie aanzienlijk hoger dan het landelijk gemiddelde (circa 12% van de jonge beroepsbevolking zonder startkwalificatie heeft geen werk). Hetzelfde geldt voor de werkloosheid onder jongeren met een niet-Westerse migrantenachtergrond (circa 17%). Ook zijn er nog altijd 84.000 jongeren die zowel niet werken als geen opleiding volgen. Andere groepen bewegen zich zelfs volledig buiten het beeld van de gangbare statistieken, de zogenoemde spookjongeren. De Rotterdamse Rekenkamer liet in dit verband zien dat het aantal dakloze jongeren aanzienlijk is toegenomen tussen 2015 en 2017. Tot slot constateerde het Toezicht Sociaal Domein in het begin van dit jaar dat steeds meer jongeren met een arbeidsbeperking of gedragsproblemen zonder uitkering thuis zitten. Mogelijk heeft dit laatste ook te maken met de komst van de Participatiewet, waarbij jongeren niet langer een Wajong-uitkering krijgen maar zijn gaan vallen onder de strengere regels van de nieuwe wetgeving. Dus ondanks de weer aantrekkende economie krijgen kwetsbare groepen jongeren nog steeds geen duurzame voet tussen de deur bij werkgevers.
Ontmoetingscentrum
Voor stichting De Nieuwe Poort is dit alles de reden voor oprichting van een nieuw jongerenplatform: Jongeren, Werk en Hoop. De Nieuwe Poort is een ontmoetingscentrum en gevestigd in Amsterdam en Rotterdam. Ze richt zich met haar activiteiten zoals het organiseren van lezingen en bijeenkomsten naar eigen zeggen op ‘een stuk bezinning op de wereld waarin we leven.’ Binnen het platform Jongeren, Werk en Hoop zijn bijna twintig stichtingen aangesloten, gegroepeerd rondom vijf centrale thema’s (zie afbeelding) bij het tegengaan van jeugdwerkloosheid, te weten: ouderbetrokkenheid (‘aandacht’), mentoring (‘verbinding’), 21e eeuwse vaardigheden (‘vaardigheden’), ondernemerschap (‘dromen’) en werkgeversdienstverlening (‘kansen’). Het gaat om uiteenlopende stichtingen die participeren, variërend van partijen zoals IMC Weekendschool, Jong Ondernemen, JINC en de Stichting Lezen en Schrijven tot en met Nederland Cares, Giving Back, Big Brothers Big Sisters, de Katrol, Think2Link en ontwikkelaars van programmeerlessen zoals Bomberbot. Met als primaire doel om door onderlinge samenwerking de werkloosheid onder kwetsbare groepen jongeren te lijf te gaan. Bijzonder aan het jongerenplatform is dat stichtingen op basis van vele gesprekken de samenwerking hebben gezocht en hun horizon verbreden door met elkaar nieuwe activiteiten te ontwikkelen die ze door heel Nederland uitvoeren. Op 4 oktober 2017 viel in het bijzijn van sprekers Jesse Klaver en Marja van Bijsterveldt het startschot voor het jongerenplatform. Inmiddels is het platform meer dan een half jaar actief. In deze bijdrage presenteren we de eerste resultaten.