Binnen de arbeidsregio’s Rijnmond en Drechtsteden hadden de onderwijs- en zorginstellingen moeite om kwetsbare jongeren kansen te bieden in hun transitie naar de arbeidsmarkt. Verenigd in de netwerkorganisatie MaatWerk Rijnmond Drechtsteden kunnen elf organisaties gezamenlijk nu meer bieden dan ze afzonderlijk lukte.
Yulius onderwijs en het REA College Heliomare zetten zich gezamenlijk in om jongeren die vanwege hun fysieke, psychiatrische en/of gedragsproblematiek in een kwetsbare positie verkeren succesvol toe te leiden naar een goede startpositie op de arbeidsmarkt. Maar dat lukte niet bij alle jongeren. De wet- en regelgeving rond arbeidstoeleiding voor kwetsbare jongeren is van toepassing op verschillende beleidsterreinen, waardoor verschillende departementen, gemeentelijke diensten en instanties zich ermee bezighouden. Reden in 2012 voor beide organisaties om te verkennen of voor deze groep jongeren in de regio Zuid-West-Nederland een samenwerking met meerdere organisaties haalbaar was. Leidende gedachte hierbij was dat er meer mogelijk is wanneer je integraal denkt, onderzoekt en handelt.
De eerste gesprekken over mogelijkheden en voorwaarden voor samenwerking waren intensief. Omdat de behoefte breder werd gevoeld om samen met anderen de weerbarstige problematiek van vastgelopen jongeren en stagnerende projecten aan te pakken, sloten steeds meer partijen in de regio zich aan. Zo kwam MaatWerk tot stand; een uitvoeringsteam samengesteld uit onderwijs- en zorgorganisaties.1 Alle deelnemende organisaties kunnen kwetsbare jongeren aanmelden en het methodische en interdisciplinaire overleg heeft als doel om gezamenlijk weer uitzicht voor hen te creëren. Medewerkers van de gemeente Rotterdam, het RMC Drechtsteden, het Landelijk expertisecentrum speciaal onderwijs, de werkgeversvertegenwoordiging, het SBB en leden van het projectteam geven advies aan het uitvoeringsteam. Door deze werkwijze worden uitvoering en beleid in de regio met elkaar verbonden.