Een aanzienlijk deel van de potentiële beroepsbevolking in Limburg staat aan de zijlijn van de arbeidsmarkt. Inzicht in de kenmerken van deze kwetsbare Limburgers is nodig voor een goed re-integratiebeleid. Vanuit dit perspectief hebben we de vraag gesteld: welke profielen hebben deze mensen en wat belemmert hun (re)integratie in de arbeidsmarkt?
Vanuit de Sociale Agenda Limburg wil de Provincie Limburg o.a. de participatie van kwetsbare personen in de samenleving verbeteren. In dat kader subsidieerde de provincie het door de Universiteit Maastricht ontwikkelde programma 4Limburg, dat bestaat uit verschillende deelprojecten.1 In een van die deelprojecten hebben we allereerst de omvang van vier verschillende kwetsbare groepen per Limburgse gemeente in kaart gebracht: (1) mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering, (2) mensen met een bijstandsuitkering, (3) mensen met een werkloosheidsuitkering en (4) mensen zonder werk en zonder een van deze uitkeringen (Künn-Nelen e.a. 2018). Daaropvolgend hebben we voor elke Limburgse gemeente gekeken naar verschillen in de omvang van deze kwetsbare groepen tussen de wijken binnen de gemeente (Künn & Poulissen 2019). Vervolgens hebben we in kaart gebracht welke profielen mensen met een arbeidsongeschiktheids-, bijstands-, of werkloosheidsuitkering hebben en wat hen belemmert in hun (re)integratie op de arbeidsmarkt (Künn-Nelen e.a. 2020a, Künn-Nelen e.a. 2020b).
Omvang kwetsbare groepen
In tabel 1 is te zien dat Limburg eind 2015 bijna 770.000 inwoners telde die vallen onder de potentiële beroepsbevolking. Ongeveer een op de vier inwoners is uitkeringsafhankelijk of niet actief op de arbeidsmarkt. In Zuid-Limburg was het aandeel kwetsbaren relatief gezien het hoogst (27,5%), maar dit percentage is wel lager dan het percentage in de benchregio Rotterdam (29,7%). Vergeleken met Nederland in het geheel scoort de provincie Limburg wel bovengemiddeld.