De sterke instroom van vluchtelingen in de periode van 2014 tot 2016 stelde ons land voor een groot integratievraagstuk. Het rapport ‘Syriërs in Nederland’ schetst een beeld van de eerste jaren van Syrische statushouders van vijftien jaar en ouder. Wat hebben ze voor hun komst naar Nederland meegemaakt? Hoe is de groep samengesteld en in hoeverre participeren ze al?
Veel Syrische statushouders hebben bewust voor Nederland gekozen. De belangrijkste redenen waren de positieve verwachtingen over de kans op een vergunning, de omgang van Nederland met vluchtelingen, en over de mogelijkheden voor gezinshereniging. De zware tocht naar Nederland duurde gemiddeld een jaar. Driekwart voelde zich tijdens de vlucht nooit veilig en eveneens driekwart was slachtoffer van mishandeling, schipbreuk en afpersing.
Wie?
Het merendeel van de Syriërs dat naar Nederland is gekomen is man en overwegend jong. Van de Syrische statushouders heeft een vijfde een diploma in het hoger onderwijs, een derde heeft maximaal basisonderwijs gehaald. Het aandeel dat een opleiding in het hoger onderwijs heeft gevolgd, ligt wel beduidend hoger dan het aandeel gediplomeerden van het hoger onderwijs. De oorlog en vlucht zullen daar debet aan zijn. Bijna niemand gaf aan dat ze in Syrië werkloos waren. Rond een kwart werkte op het hoogste niveau. Syriërs in de allerlaagste beroepsgroepen lijken er niet in te zijn geslaagd om naar Nederland te komen. De meeste Syrische vrouwen hadden geen betaald werk in Syrië, maar degenen met werk deden dit vaak op hoog niveau. Bijna alle Syriërs hebben in de opvang gezeten. In vergelijking met eerdere vluchtelingengroepen verbleven zij er gemiddeld korter (9 maanden), maar verbleven zij wel in meer verschillende centra (gemiddeld 4). In de opvang is de meerderheid reeds bezig geweest met het leren van de Nederlandse taal en twee vijfde deed er vrijwilligerswerk.