Heerlen kent haar problemen op sociaaleconomisch vlak - werkloosheid, armoede, schulden. Het verlies aan banen na het sluiten van de mijnen werkt nog steeds na. Recent onderzoek van het Research Centre for Education and the Labour Market (ROA) geeft handvatten om gerichter met deze problematiek aan de slag te gaan.
De laatste mijn in Heerlen sloot in 1974. Door het sluiten van de mijnen zijn in de regio 75.000 banen verloren gegaan. Het aantal personen uit de beroepsbevolking in de bijstand bedraagt op dit moment 8,4 procent. Het landelijk gemiddelde is 4,2 procent.
In de profielschets van het ROA van Maastricht University wordt wederom getoond dat er in Heerlen veel mensen zijn met financiële problematiek. Veel van deze mensen hebben een bijstandsuitkering. Uit onderzoeken blijkt dat het hebben van financiële problemen belemmerend werkt bij re-integratie. Zo neemt de kwaliteit van besluitvorming af; door Amerikaanse wetenschappers aan Harvard en Princeton is aangetoond dat het IQ dertien punten daalt wanneer mensen te maken hebben met langdurige schulden. Ook neemt het vertrouwen in de eigen invloed op de situatie af. Men gelooft niet meer dat men zelf het verschil kan maken.1
Als gevolg van COVID-19 zetten we nu meer dan ooit in op scholen en omscholen