Ondanks dalende werkloosheidscijfers, blijft het aantal bijstandsgerechtigden alsmaar groeien. Hoe kunnen de uitstroomcijfers omhoog? Wat helpt: benut de kansen op arbeidsmarkt beter. Want die zijn er zeker, ook voor deze doelgroep. Verder kunnen technologie en data slimmer ingezet worden en professionals ontketend.
De economie trekt stevig aan, de werkgelegenheid neemt toe en het aantal werklozen neemt af. Toch is het aantal bijstandsgerechtigden ook in het derde kwartaal van 2016 weer gestegen, inmiddels tot ruim 462.0001 (tot de AOW-leeftijd). Naast de stijging in absolute zin, zien we dat deze groep ook steeds heterogener wordt. De recente stijging wordt bijvoorbeeld primair veroorzaakt door asielzoekers met een verblijfsvergunning en de jongste en oudste leeftijdsgroep.2 Op het terrein van de Participatiewet hebben sociale diensten dus nog altijd een stevige uitdaging en die heet: uitstroom.
Beïnvloedbaar?
Het afgelopen jaar lag de uitstroom naar werk zo rond de tien procent.3 Een percentage dat we allemaal graag wat op zouden krikken, dat is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Er is geen magische knop waar we op kunnen drukken. Vele factoren samen vormen de verklaring en die zijn niet allemaal even makkelijk te beïnvloeden. Denk alleen maar aan de invloed van de stand van de conjunctuur, de grote competitie op de veranderende arbeidsmarkt of aan het verdwijnen van laaggeschoold werk op de arbeidsmarkt. Gelukkig zijn er ook factoren die wel beïnvloedbaar zijn. We wijzen dan bijvoorbeeld op het wegnemen van de institutionele belemmeringen die voortkomen uit wet- en regelgeving of die zijn ingesleten in de uitvoeringspraktijk. Aan het gerichter inzetten van de brede variëteit aan maatregelen om belemmeringen van cliënten weg te nemen en aan het slimmer benutten van de kansen die de arbeidsmarkt biedt.