Door: Julia Ram, deelnemer maatschappelijke diensttijd bij ‘t Stationnetje
‘t Stationnetje, een plek voor eigen ontwikkeling, het werken aan school of het maken van sociale contacten. Voor jongeren die graag willen werken aan hun doelen, ongeacht wat die doelen zijn, is het de perfecte plek. Wat voor mogelijkheden zijn er allemaal bij ’t Stationnetje?
Wat is ’t Stationnetje?
‘t Stationnetje is een plek voor jongeren tussen de 14 en 28 jaar. Er zijn verschillende locaties in Friesland en je kunt hier terecht als je aan je doelen wil werken. Wil je weer naar school, beginnen met een baan maar weet je niet waar je moet beginnen of wil je een heel ander doel bereiken? Dit kan hier allemaal en je kunt je ontwikkelen op tal van verschillende punten. Je komt snel in gesprek met het team projectmedewerkers van ’t Stationnetje, zij hebben interesse in wat jouw doelen zijn. Zo kunnen zij jou het beste helpen en zich inzetten om jou deze doelen te laten bereiken.
Ontstaan
’t Stationnetje is ontstaan met het idee om jongeren een stem te geven. Voor de medewerkers is het belangrijkste doel dat jongeren zelf een grote rol in hun eigen ontwikkeling spelen, maar dat ook doen met een helpende hand van het team van ‘t Stationnetje. Eigen ideeën van jongeren worden vaak niet serieus genomen en daar willen ze bij ’t Stationnetje verandering in brengen. Je mag er zijn wie je bent, en worden wie je wilt zijn op welke manier dan ook en dat wordt enorm gestimuleerd.
MDT
MDT, ofwel maatschappelijke diensttijd, is eigenlijk een ontdekkingsreis naar jouw talenten of de dingen die je leuk vindt. Het gaat over je vrijwillig inzetten voor de maatschappij. Je kan hier terecht voor alle soorten doelen die je wilt bereiken, dit kan dus ook in de vorm van een MDT. Bij ’t Stationnetje geven jongeren zelf invulling aan hun MDT en kan je dus van alles bedenken waarmee jij je wil inzetten voor een ander. Voor deze MDT-reis staat ongeveer 80 uur in 6 maanden. Als je deze reis hebt afgerond, krijg je een landelijk erkend certificaat en een waardering van 175,-. Dit certificaat kan je zelfs toevoegen aan je cv!
Bij MDT is het vooral belangrijk dat je de eigen touwtjes in handen hebt. Bij dit eigenaarschap wordt aangesloten, zodat jouw idee uiteindelijk uitgewerkt kan worden. Er worden hier twee vormen van MDT ‘reizen’ aangeboden: ‘MDT ’t Stationnetje’ en ‘MDT ’t Stationnetje gaat naar school’. Bij ‘MDT ‘t Stationnetje gaat naar school’, wordt het traject via school gevolgd. Dit traject is opgebouwd uit twee delen. Ten eerste volgen de leerlingen een training over zelfontwikkeling en talentontdekking. Na deze proeftraining van twee uur kunnen de leerlingen er zelf voor kiezen om de rest van de training te volgen onder schooltijd. Daarna gaan de leerlingen hun opgedane vaardigheden inzetten voor een maatschappelijk project (60 uur). Natuurlijk kan je ook gewoon binnen lopen met je eigen idee. Dat wordt bij ‘t Stationnetje zeker op prijs gesteld.
Zelf doe ik ook aan MDT, hiermee wil ik mijn schrijftalent ontwikkelen. Later wil ik graag Journalistiek studeren om daarna journalist te worden en voor bijvoorbeeld een tijdschrift te werken. Tijdens mijn MDT wil ik schrijven voor iets als een krant en daarin met een stukje mensen informeren over drugsgebruik bij jongeren. Als zij dit stukje nou goed vinden, en interesse hebben in meer, dan zou ik het ook hartstikke leuk vinden om stukjes te schrijven over onderwerpen die de krant zelf aankaart. Ik heb samen met Angelique Wesselo (jongerenwerker) een mindmap gemaakt over alles wat ik wilde schrijven. Daarna zijn we op zoek gegaan naar kranten die mogelijk interesse hebben. Je wordt dus ontzettend goed geholpen en gestimuleerd om je doelen te behalen.
Themaweken
Naast workshops organiseert ‘t Stationnetje ook themaweken. Een paar van deze activiteiten vonden een aantal maanden geleden plaats. Zo vond ‘Halte Voor Ondernemers’ plaats, waarbij gastlessen gevolgd werden en er in tien weken tijd heuse startende ondernemers van de deelnemers werd gemaakt. Dit is natuurlijk ontzettend handig voor later, en een hele leuke ervaring. Voor de mensen die liever overnachten in zelfgemaakte onderkomens en willen leren overleven in het bos, was er ook zeker een leuke themaweek, Er werd een survivalkamp georganiseerd waarbij deelnemers dit alles en nog veel meer konden doen. Ook was er een zomerkamp, dit was een leuk alternatief voor wie er in de zomer niet op vakantie kon, maar toch wel iets van de zomer wilde maken.