Bredase Week van de Toegankelijkheid inspiratiebron voor de jeugd

Deze week is het de Week van de Toegankelijkheid. Daarom vragen we aandacht voor toegankelijke winkels, horeca, theaters, natuurgebieden, sportaccommodaties, festivals etc. en plaatsen we dagelijks een blog. Klik hier voor de blogs tot nu toe.

In het jaar 2000 werd hij geboren, de Week van de Toegankelijkheid. De doelstelling van de initiatiefnemers Anne Marie Dees en mijzelf was om eens door een positieve bril naar het thema te kijken. Anders gezegd, we waren het zat dat er altijd negatieve media-uitingen waren over zaken die niet goed waren. Er is veel wél goed en dat moeten anderen ook weten. Zie daar de insteek van deze landelijke activiteit in de eerste week van oktober. De gemeente Breda heeft de eer om als eerste Nederlandse gemeente de Europese Access City Award te hebben gewonnen. Niet voor de best berijdbare kasseien overigens, maar voor de prima lokale samenwerking. Om dit te laten zien werd in Breda de week van 2021 gewoon even wat opgerekt!

Helden van Breda

De ‘normale’ week was dit jaar van dierendag tot en met vrijdag de achtste. In Breda kwam dit niet lekker uit, want NAC speelde al op vrijdag 1 oktober. Met kunst en vooral vliegwerk werden 18 kids met een beperking gezocht om dit ‘avondje NAC’ op te luisteren. Een van hen heet Satch en kon al dagen niet slapen van de spanning. “We mogen mee het veld op. In de rust mogen we ook penalty’s schieten. Ik ga zeker scoren!” Dat laatste lukte alleen figuurlijk. Satch en de zeventien andere kinderen werden door de fanatieke supporters op de B-side hartstochtelijk toegejuicht. ‘Het zijn de helden ja ja, het zijn de helden van Breda’ klonk het uit 14.823 kelen, Niet alleen de kids zweefden een meter boven het gras, ook de net afzwaaiende wethouder Miriam Haagh zat met kippenvel op de tribune. “Dit is elke keer weer een hoogtepunt voor een bestuurder die werkt aan inclusie en toegankelijkheid. Het is natuurlijk ook mooi dat juist nu NAC na een beroerde periode met 4-1 wint van koploper Excelsior.” Ook gastheer NAC was blij met de terugkeer van de Week van de Toegankelijkheid in het stadion. “Dit jaar mochten de kinderen nog niet aan de hand van de spelers het veld op. Als dit van de KNVB weer mag, kunnen er nog wat meer kinderen genieten van deze sportavonden. Daarnaast zijn we bezig om een blindentribune aan te leggen die voor iedereen op elke plaats in het stadion gaat werken”, meldt Niels Quispel van de Bredase voetbalclub.

Special KIDS-dag

Na een relatief rustige doordeweekse week werden de kinderen opnieuw in de spots gezet tijdens de Special KIDS-dag. Op de atletiekbaan van Sprint sporten ruim 250 kinderen met en zonder beperking lekker samen. “Dit is sowieso al een geweldig evenement om aangepast sporten te promoten, maar nu helemaal door al dit Olympisch bezoek”, glundert de nieuwe wethouder Arjen van Drunen. Met het Oympisch bezoek doelt hij op enkele toppers uit Breda die door de burgemeester ten overstaan van de kids gehuldigd worden. “Ik heb de gouden medaille van Malou mogen voelen”, vat Suzanne haar hoogtepunt van de dag samen. Hockeyster Malou Pheninckx loste daarna het startschot voor de afsluitende ‘marathon’ over 400 meter voor iedereen. Even daarvoor was er al een estafette gelopen door diverse sporters met een verstandelijke beperking. Zij brachten het bidbook via deze loop naar de mensen van Special Olympics Nederland. Samen met de wethouders van Tilburg en Breda werd een klein feestje gevierd om in ieder geval mee te dingen naar de Special Olympics in 2024 in beide gemeenten. De mist trok letterlijk op boven de atletiekbaan en in het laatste uur waren veel rode koppies te zien. Ook dit tweede kinderfeest was geslaagd.

REDO

Het slotakkoord van de Bredase Week was de Bredase DAG van de Toegankelijkheid. Zaterdag 9 oktober waren opnieuw veel kinderen actief, maar nu in het centrum van de stad. De organisatoren waren als een kind zo blij dat dit evenement alsnog kon plaatsvinden. Drie dagen eerder werd het afgeblazen op onduidelijke gronden. De organisaties Breda Gelijk en Breda voor Iedereen pikten dit niet en via een politieke interventie kon alles alsnog worden opgebouwd. Hoogtepunten van deze bewustwordingsdag waren de rondvaart in de toegankelijk gemaakte boot, maar vooral de dansacts van de rolstoeldansers uit Woerden en met name de shows van REDO. De man die 120 miljoen Europese kijkers wist te boeien tijdens het Songfestival, maakte op een bomvolle Grote Markt zijn verwachtingen waar. Naast zijn eigen show verzorgde hij workshops voor met name jongeren die ook een coole ‘freeze’ wilden proberen. De kinderen konden daarna bij Kees-Jan van de Klooster meteen door voor een rolstoelvaardigheidstraining. Zij die echt durfden stapten op de NINO van Hendriks Care. Op deze rolstoel-segway werden heel wat kilometers afgelegd tussen de uitpuilende terrassen. “Dit is vet gaaf”, schreeuwde Daan (14) naar zijn vader. Ook de kleine Roos was niet uit de stoelen weg te slaan. Laten we hopen dat als zijn over tien jaar ‘groot’ zijn er geen bewustwordingsweken meer nodig zijn!

Wouter Schelvis, adviseur toegankelijkheid (Access Wout)

Ook interessant om te lezen:

Er zijn geen berichten gevonden

Inloggen


Sluit venster