Ik weet als geen ander hoe het is om tegenslag in het leven te hebben. Ook tijdens mijn proefplaatsing. Eind 2015 mislukte die bij een bouwbedrijf. Dat lag niet aan de werkzaamheden, die deed ik met veel plezier en passie: maken en versturen van nieuwsbrieven, artikelen schrijven, berichten plaatsen op website en social media.
Ik weet als geen ander hoe het is om tegenslag in het leven te hebben. Ook tijdens mijn proefplaatsing. Eind 2015 mislukte die bij een bouwbedrijf. Dat lag niet aan de werkzaamheden, die deed ik met veel plezier en passie: maken en versturen van nieuwsbrieven, artikelen schrijven, berichten plaatsen op website en social media. Wat er misging, was dat mijn toenmalige jobcoach onvoldoende aan de werkgever overbracht wat voor mij belangrijk is om goed te kunnen functioneren. Daardoor hadden de werkgever en mijn collega’s onvoldoende kennis om mij als arbeidsbeperkte te kunnen begrijpen en accepteren. Mijn leidinggevende wilde geen onderscheid maken tussen werknemers zonder een arbeidsbeperking en mij als arbeidsbeperkte. Dus moest ik de tijd inhalen die het volgen van workshops kostte. Dat betekende werkdagen van acht uur ’s ochtends tot zes uur ’s avonds. Maar dat kan ik werkelijk niet volhouden. Kortom, de kwaliteit van de proefplaatsing is heel erg belangrijk. Evenals een verplichte voorlichting of training voor werkgevers en collega’s, om begrip te kweken voor mensen met een arbeidsbeperking.
Initiatief
Tijdens sollicitatiegesprekken merkte ik wel eens dat de werkgever ging twijfelen over mijn kwaliteiten en kennis, wanneer ik mijn jobcoach meenam. Werkgevers vroegen daar ook naar: ‘Waarom heb jij je jobcoach meegenomen? Je bent zelf toch heel goed in staat om alles te verwoorden?’ Ik heb het idee dat de aanwezigheid van een jobcoach de kans om aangenomen te worden eerder verkleint dan vergroot.