Eind 2019 heeft branchevereniging Valente onderzoek gedaan naar de nachtopvang voor dakloze mensen. Nachtopvang in zijn meest elementaire vorm betekent brood, bad en een stapelbed op een slaapzaal. Dat blijkt niet effectief te zijn als oplossing voor dakloosheid. De laatste jaren stijgt het aantal nachtopvanggebruikers en ook het aantal bedden.
Aanleiding voor het onderzoek van Valente waren de publicaties van de Gemeentelijke Rekenkamers in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht in 2018. Daaruit bleek onder meer dat de resultaten van de nachtopvang zeer pover waren. Soms kwamen mensen er slechter uit dan ze erin gingen. Ook bleek dat gemeenten in geringe mate beleid voor nachtopvang ontwikkelen op basis van data. Branchevereniging Valente wil met het onderzoek een bijdrage leveren aan de kennis over de nachtopvang als onderdeel van de maatschappelijke opvang. Daarnaast wil Valente een impuls geven aan de lokale en landelijke discussie over een effectieve aanpak van dakloosheid. Voor het onderzoek is een online enquête gehouden onder alle leden van Valente met een locatie voor nachtopvang. Daarnaast zijn veertien interviews gehouden met leidinggevenden in de nachtopvang.
Opvang
Maatschappelijke opvang wordt in de volksmond ook wel 'daklozenopvang' genoemd. Maatschappelijke opvang is geregeld in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo2015). Alle gemeenten hebben de taak om dakloosheid van hun burgers te voorkomen en opvang te bieden aan wie zich niet op eigen kracht kan handhaven in de samenleving. 43 centrumgemeenten ontvangen geld van het Rijk om maatschappelijke opvang te organiseren, samen met de gemeenten in hun regio. Onder maatschappelijke opvang kunnen alle activiteiten gevat worden die dakloosheid voorkomen of beëindigen. Dagopvang, nachtopvang, 24-uurs (crisis)opvang, gezinsopvang, opvang ex-gedetineerden, tienermoeders en dakloze jongeren, woonbegeleiding, woonvoorzieningen, individuele of groepsbegeleiding, budgetbeheer, preventie huisuitzetting, woningen verhuren aan cliënten die uitstromen uit de opvang, zijn allemaal activiteiten die onder maatschappelijke opvang vallen. De nachtopvang is naar verhouding een kleiner onderdeel van de maatschappelijke opvang. In de nachtopvang zijn in heel Nederland ruim 2000 plaatsen beschikbaar, terwijl het bij zelfstandig wonen met begeleiding om meer dan 15.000 plaatsen gaat. Actuele landelijke cijfers ontbreken voor het totaal aanbod aan maatschappelijke opvang.