Het Taalhuis Oostland bestaat zes jaar en is in die tijd tot grote bloei gekomen. Mede vanwege het succes in Oostland is in het nieuwe landelijke actieplan Tel mee met Taal 2020 - 2024 een prominente rol weggelegd voor de Taalhuizen en krijgen ze door certificering een officiële status.
De verwachting is dat met de nieuwe inburgeringswet in 2021 de positie van de Taalhuizen verder zal worden verstevigd. Taalhuizen zijn een betrekkelijk nieuw fenomeen. Het concept 'Taalhuis' werd ongeveer acht jaar terug gelanceerd door Stichting Lezen & Schrijven (L&S) in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek (KB).1 De idee was dat voor de effectieve aanpak van laaggeletterdheid de gezamenlijke inspanning van lokale partijen nodig was. 'Slim samenwerken loont' was het motto, waarbij gepleit werd voor de inzet van vrijwilligers om maar zoveel mogelijk laaggeletterden te kunnen helpen. Het Taalhuis Oostland dateert van 2014 en is daarmee een van de eerste Taalhuizen van Nederland.2 Inmiddels is er in vrijwel elke gemeente een Taalhuis, en dat met professionele ondersteuning van L&S en de KB. Tegenwoordig wordt ook wel gesproken van een Digi-Taalhuis omdat het niet alleen gaat om taal maar ook om digitale vaardigheden. 'Een Digi- Taalhuis is een samenwerkingsverband van verschillende lokale organisaties die in opdracht van de gemeente en samen met de gemeente werken aan een integrale aanpak van laaggeletterdheid en overige basisvaardigheden', zo luidt de definitie van L&S en de KB. De openbare bibliotheek is veelal de coördinator van het lokale samenwerkingsverband en is doorgaans de fysieke plek waar de activiteiten worden uitgevoerd. Bij het Taalhuis Oostland, met vestigingen in Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland, is dat ook het geval. Bibliotheek Oostland werkt samen met VluchtelingenWerk Zuidwest Nederland en Stichting Welzijn en Ondersteuning Pijnacker-Nootdorp (SWOP). Tevens is er samenwerking met het ROC Mondriaan, dat de bibliotheek gebruikt als cursuslocatie voor het volwassenen- onderwijs. Voorts geeft in de bibliotheek SeniorWeb computerles aan ouderen.
Taalhuis Oostland telt momenteel 180 vrijwilligers die taal- en computerondersteuning geven aan ongeveer 400 deelnemers. Drie professionals zorgen voor de begeleiding en deskundigheidsbevordering. Esther de Wit is als opbouwwerker jarenlang werkzaam geweest in Den Haag en maakte zo'n tien jaar geleden de overstap naar Bibliotheek Oostland. Zij heeft het Taalhuis opgericht en is nu algemeen coördinator. Zij vertelt: 'We noemen ons dan wel taalhuis of digi-taalhuis, maar taal- en computervaardigheid zien we niet als doel, maar als middel voor so- ciale redzaamheid en maatschappelijke participatie. Het startpunt is het ontdekken en het direct inzetten van het talent van mensen. We kijken wat iemand kan en wil.'
PiëzoMethodiek