Het aantal initiatieven van particuliere ondernemers in de woonzorg voor ouderen is de laatste jaren toegenomen. Het aandeel ouderen met een zorgbehoefte dat van dit aanbod gebruik maakt is nog bescheiden, maar de verwachting is dat het verder zal groeien. Dat vraagt om structurele aandacht in beleid van regionale en lokale overheden.
De toename van het aantal particuliere woonzorglocaties voor ouderen hangt samen met het beleid om wonen en zorg te scheiden en het in gebruik raken van het persoonsgebonden budget (pgb), het Volledige Pakket Thuis (VPT) en het Modulaire Pakket Thuis (MPT). Maar ook de verschuiving van aanbodgericht naar meer vraaggestuurd denken, de toename van het aantal ouderen dat financieel meer te besteden heeft, de verscherpte criteria om in aanmerking te komen voor intramurale zorg en, als gevolg, de sluiting van verzorgingshuizen spelen waarschijnlijk een rol.
Ondernemers
Door de jaren heen is het besef gegroeid dat ouderen niet allemaal hetzelfde zijn en hetzelfde willen (De Klerk et al. 2019). Het gescheiden inkopen van wonen en zorg maakt het mogelijk om een woonruimte en -plek te kiezen die bij de eigen wensen en behoeften past. De kosten voor het verblijf (huur of koop en levensonderhoud) betaalt men dan zelf en alleen de zorgkosten worden via het pgb, VPT of MPT uit publieke middelen betaald. Particuliere zorgondernemers maken gebruik van deze leveringsvormen.