Stel dat er in de toekomst voor nog minder mensen een volledige baan is. Werk is belangrijk, zowel voor inkomen als gezondheid. Het geeft zin aan het leven zin en draagt bij aan samenhorigheidsgevoel. Kunnen we sociale coöperaties beschouwen als voorbeeld van hoe werk in de toekomstige inclusieve samenleving wordt georganiseerd?
Werk is belangrijk voor alle mensen. De werking van de arbeidsmarkt veroorzaakt echter problemen. Veel mensen staan langs de kant. Anderen hebben onvoldoende werk of worden te slecht betaald om in hun levensonderhoud te voorzien. De waarde van werk zal door technische innovatie verder veranderen; daardoor minder vaak geschikt zijn als een bron van inkomen, maar wel van groot belang voor zingeving en sociale cohesie. Kan de bijstand zich in die toekomst ontwikkelen tot basisinkomen of participatie-inkomen?1 Eventueel als aanvulling op gedeeltelijk inkomen uit ondernemen of betaalde arbeid? Het recht op bijstand mag in elk geval een zinvolle tijdsbesteding niet in de weg staan. Sociale coöperaties kunnen daarbij een rol vervullen.
Sociale coöperaties bieden ondersteuning aan mensen die vanuit de bijstand willen ondernemen. Ze spelen nu nog een marginale rol, maar in de toekomst kan die veel belangrijker worden. Gemeenten zouden moeten samenwerken om sociale coöperaties een kans te geven. Als belangrijke bouwsteen voor een toekomst met bestaanszekerheid en zingeving voor iedereen.