Op 10 oktober 2019 vond de Nederlandse arbeidsmarktdag plaats in Utrecht. Er was veel aandacht voor de groeiende ongelijkheid in de toegang tot de arbeidsmarkt, inkomens en arbeidsomstandigheden. Socioloog Duncan Gallie pleitte voor meer aandacht voor de kwaliteit van werk en het welzijn van werknemers.
Het thema van de Nederlandse arbeidsmarktdag dit jaar was groeiende ongelijkheden. Duncan Gallie, hoogleraar Sociologie aan de Universiteit van Oxford, schetste in zijn openingsverhaal de veranderende onderzoeksfocus van de laatste dertig jaar. Die verschoof van de sociologie van werk naar de sociologie van de arbeidsmarkt. Gallie sprak over de gevolgen van ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en in organisaties voor sociale en economische ongelijkheid. Hij zette daarbij twee stromingen binnen de sociologie uiteen: de sociologie van werk en de sociologie van de arbeidsmarkt. Deze twee stromingen worden vaak als tegenstelling gepresenteerd, maar de stromingen hebben de afgelopen jaren elkaar opgevolgd. Het verschil tussen de stromingen is in het algemeen als volgt aan te duiden: de sociologie van werk richt zich op hoe banen zijn ingericht en hoe dat wordt ervaren, terwijl de sociologie van de arbeidsmarkt richt zich op meetbare uitkomsten en op de mechanismen achter ongelijkheid. Gallie stelt een herwaardering van de sociologie van werk voor, waardoor er meer aandacht komt voor de mens achter de cijfers. Hij breekt hiermee indirect een lans voor meer kwalitatief onderzoek. Door bruggen te bouwen tussen de twee stromingen zijn we in staat verklaringen en oplossingen te geven voor de ongelijkheid op de arbeidsmarkt.
Manco
Om die bruggen te bouwen is misschien niet eens zo veel nodig. Verschillende ontwikkelingen in de samenleving en op de arbeidsmarkt hebben er bijvoorbeeld voor gezorgd dat er meer mensen zijn gaan werken, maar ook dat werk onzekerder is geworden. Meer mensen hebben een tijdelijk contract in plaats van een vast contract. Ook is werk flexibeler geworden, wat voordelen met zich mee kan brengen voor de werk-privé balans, anderzijds zorgt het ervoor dat werk nooit ophoudt en werk en privé in elkaar overlopen. Dergelijke ontwikkelingen hebben gezorgd voor een verschuiving in het onderzoek op het gebied van de sociologie van werk. Er kwam meer aandacht voor de sociologie van de arbeidsmarkt zelf. Denk bijvoorbeeld aan de rol van instituties of de rol die werkgevers spelen.