Ondanks aanhoudende economische groei staan nog steeds veel mensen aan de kant. De Participatiewet en inclusief personeelsbeleid maken slechts mondjesmaat verschil. Hoog tijd dus om anders naar het aannamebeleid te kijken. Bijvoorbeeld naar Open Hiring, waarbij mensen zonder sollicitatiegesprek worden aangenomen. We delen graag onze eerste ervaringen.
Hoewel het goed gaat met onze economie staan nog altijd ruim 700.000 mensen aan de kant. Mensen die wel willen en kunnen meedoen, maar simpelweg niet aan de slag komen. Het gaat hierbij dus niet om mensen die niet beschikbaar zijn en ook niet zoeken naar werk. In het bijzonder gaat het om mensen met een kwetsbare positie, zoals oudere werklozen, praktischgeschoolden en personen met een niet-westerse migrantenachtergrond. Meer concreet wordt een achterblijvende arbeidsparticipatie in verband gebracht met werknemerscompetenties, beschikbare sociale hulpbronnen, maar ook met stereotypering en vooroordelen van werkgevers. Mensen ondervinden dus allerlei problemen bij het vinden van werk. En soms kunnen ze hier weinig tot niets aan doen, zoals in het geval van bestaande vooroordelen in het aannamebeleid. Hierdoor kunnen mensen snel ontmoedigd raken, hun zelfvertrouwen verliezen en zich niet langer aanbieden.
Geen uitsluiting
Om mensen perspectief te bieden heeft het Amerikaanse Greyston Bakery in de jaren tachtig van de vorige eeuw het concept Open Hiring gelanceerd. Bij deze bakkerij ligt een wachtlijst waarop iedereen zijn of haar naam en telefoonnummer kan achterlaten om in aanmerking te komen voor een openstaande vacature. De eerste op de lijst wordt benaderd voor de baan en kan direct betaald aan het werk, zonder dat er vragen worden gesteld. Het gaat dus om een zogenaamd first come first serve-principe. Op die manier vindt geen uitsluiting plaats in het selectieproces, maar bepaalt de werkzoekende zélf of hij of zij het werk aan kan. Dit jaar hebben we als Start Foundation het model naar de Nederlandse arbeidsmarkt gebracht om groepen aan te boren die anders lastig werk vinden en om mogelijk een omwenteling teweeg te brengen in hoe er wordt nagedacht over het aannemen van personeel. In het voorjaar van 2019 zijn de eerste twee pilotbedrijven gestart met de methode Open Hiring. Een paar maanden later volgde het derde bedrijf. De eerste drie bedrijven zijn MamaLoes (babyartikelen), Chain Logistics (transport en logistiek) en ECCO Leather (leerlooijerij). Het zijn bedrijven met van oudsher een sociale grondslag en ze tellen respectievelijk 130, 75 en 270 medewerkers. MamaLoes heeft vacatures beschikbaar voor in totaal 80 uur, Chain Logistics voor 40 uur en ECCO Leather voor 120 uur. Zodra mensen zijn aangenomen en doorstromen naar een vast dienstverband is het de bedoeling dat vrijgekomen arbeidsplekken weer beschikbaar komen voor de eerstvolgende op de wachtlijst. Verschillende bedrijven volgen dit najaar en het streven is om volgend jaar minimaal vijftig bedrijven te hebben die met Open Hiring werken. Een tiental bedrijven zal hierbij praktisch worden ondersteund door Start Foundation en gevolgd met monitor- en effectonderzoek. Het merendeel gaat echter zelfstandig aan de slag, waarbij Start Foundation de verzamelde ervaringen en nieuwe inzichten zoveel mogelijk aan hen beschikbaar stelt.