Elke geslaagde transformatie is oud nieuws. Dat lijkt een weinig inspirerende opening, maar niets is minder waar. We willen er vooral de snelheid van de veranderingen binnen het sociale domein mee benadrukken. Ondanks de elkaar opvolgende inzichten doorloopt Roosendaal het inkoopproces met vaste koers.
De veranderingen gaan zo snel, dat zij keer op keer achterhaald worden door nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen, wetgeving of andere nieuwe, (financiële of economische) inzichten. De gemeente Roosendaal heeft deze dynamiek en de ermee gepaard gaande onvoorspelbaarheid geaccepteerd als constante en onvermijdelijke grootheden. Roosendaal heeft de traditionele plan-do-check-act beleidscyclus losgelaten. Er is gekozen voor een duidelijke koers: het sociaal domein geleidelijk veranderen, met voldoende tijd en ruimte voor experimenten. Als het ware een do-check aanpak, waarbij steeds twee vragen horen: Past het experiment in de gekozen koers? En werkt het? Zo ja, dan gaan we samen met aanbieders bekijken of we de aanpak breder toe kunnen passen. Zo nee, dan gaan we terug naar af.
Gebundelde kracht
De koers is in 2015 vastgelegd in het document Gebundelde Kracht; VeranderAgenda Sociaal Domein. Roosendaal wil een sociaal sterke stad zijn, en stelt daarbij de leefwereld van de inwoners centraal. Een belangrijke beweging daarbij is het overbrengen van geïndiceerde zorg naar het vrij toegankelijke veld met algemene voorzieningen. Zorg en ondersteuning komen hierdoor dichtbij de mensen en er zijn zo min mogelijk barrières om er een beroep op te doen. Zo voorkomen we de inzet van duurdere specialistische zorg.