Het Rijk heeft in 2015 ‘Nieuw beschut werk’ ingevoerd. Mensen met een indicatie Beschut werk hebben recht op een dienstverband via de gemeente. Dat klinkt aantrekkelijk, maar er zitten veel nadelen aan. De gemeente Arnhem besloot aanvankelijk dit instrument niet te gebruiken. Nu is het verplicht gesteld en zal ze wel moeten. Hoe doet ze dat?
Samen met alle gemeenten in de arbeidsmarktregio heeft Arnhem in 2014 goed afgewogen of ze het instrument Nieuw beschut werk gaan gebruiken. Er kwam al snel een opsomming van veel nadelen. Verwacht wordt dat dit instrument net als de (oude) sociale werkvoorziening en de ID-regeling (voormalige Melkertbanen) niet prikkelt tot doorstroom naar regulier werk. Inwoners blijven dan hangen in het dienstverband beschut werk. Ook leidt het tot een extra schot tussen de verschillende doelgroepen van de Participatiewet. De Participatiewet wil juist ontschotten en concurrentie tussen regelingen en doelgroepen voorkomen. En ook niet onbelangrijk, een dienstbetrekking kost relatief veel geld. Hierdoor wordt het beschikbare Participatiebudget, dat toch al erg onder druk staat vanwege Rijksbezuinigingen en extra doelgroepen die ondersteund moeten worden, besteed aan een relatief kleine groep.
Participatierotonde
Maar hoe dan wel? Arnhem heeft in 2015 samen met regiogemeenten besloten de doelgroep van beschut werk een passend alternatief te bieden. Zij gebruikt hiervoor de regionale Participatierotonde (zie afbeelding 1) waarbij werken aan kansen centraal staat. Bij de instroom wordt goed gekeken hoe een inwoner met een afstand tot de arbeidsmarkt het beste ondersteund en begeleid kan worden. Zo is er Begeleid werk: regulier werk met ondersteunende loonkostensubsidie en/of jobcoaching. En er is Activerend werk: sociale activering, vrijwilligerswerk, arbeidsmatige dagbesteding. Mensen doen mee op passende werkplekken in de eigen woonomgeving en zetten hierdoor stappen op de Participatieladder. Hierdoor ligt het accent bij Activerend werk meer op de werknemersbenadering/WNB. Bij Begeleid en Regulier werk staat de werkgeversbenadering (WGB) meer voorop via het regionaal WerkgeversServicePunt.