De nieuwe Wet Verplichte GGZ beoogt gedwongen behandeling van mensen met psychische problemen minder ingrijpend maken. ‘Een belangrijk verschil is dat verplichte zorg straks ook buiten een instelling opgelegd kan worden’, zo meldt de site van de rijksoverheid. Wat houdt dat in? En hoe kijken de betrokkenen er tegenaan?
Over die vragen gaat het onderzoek ‘Compulsory Treatment in the Community, if so, on what basis?’ dat op dit moment wordt uitgevoerd vanuit het Vincent van Gogh voor Geestelijke gezondheidszorg in Venray.
Momenteel is de regelgeving rondom verplichte zorg binnen de psychiatrie geregeld in de Wet Bijzondere Opnemingen Psychiatrische Ziekenhuizen, de Wet BOPZ (1994). In die wet staan alle regels en de rechten van cliënten beschreven omtrent verplichte opname en behandeling in een psychiatrisch ziekenhuis. Verplichte zorg mag alleen gegeven worden in psychiatrische ziekenhuizen of andere instellingen met een BOPZ-erkende afdeling.
Dit zal gaan veranderen met de komst van de nieuwe Wet Verplichte GGZ. Doelstellingen van de nieuwe Wet Verplichte GGZ zijn: