Inclusief werkgeverschap betekent meer dan mensen met beperkingen aan het werk krijgen in het bedrijfsleven. Het vraagt ook om professionalisering van bedrijven om van die plaatsingen een succes te maken. Daarvoor hebben zij goede hulpmiddelen nodig, zoals de training Mentorwijs voor leidinggevenden. Gebruikers zeggen er baat bij te hebben.
Het praktische van de cursus is goed, het staat dicht bij de werkvloer. Wekelijks denk ik, o ja, dat moet ik zo aanpakken, dat hebben we in de cursus geleerd’, aldus een leidinggevende van een gemeentelijke afdeling Beheer en onderhoud over de training Mentorwijs. Een paar jaar geleden ontwikkelde Werkzaak Rivierenland1 deze training voor leidinggevenden van reguliere bedrijven die werkzoekenden van Werkzaak plaatsten in hun team. De training is in eerste instantie opgezet op basis van de praktijkervaring en kennis van het sociaalwerkvoorzieningsbedrijf Lander, dat nu deel uitmaakt van Werkzaak. De deelnemende bedrijven waren enthousiast, en de trainers hadden de indruk dat de training goed opgezet was, maar of deze nu ook effectief was? Een subsidie van het programma Vakkundig aan het werk van ZonMw stelde Werkzaak Rivierenland in staat om de aanpak samen met TNO goed te beschrijven en te verrijken met wetenschappelijke inzichten: op basis van welke theorieën is het aannemelijk dat de aanpak werkt? Dat is de eerste stap op weg naar het kunnen aantonen van effectiviteit. Voor zover bekend zijn dergelijke trainingen niet eerder systematisch beschreven en gefundeerd. Het is dus hoognodig dat dat gebeurt.
Doel
Betere toerusting van leidinggevenden is het belangrijkste doel van Mentorwijs. Hoe ga je om met medewerkers met beperkingen die misschien anders reageren dan je gewend bent? Wat is er voor nodig om deze medewerkers goed te laten functioneren? Hoe instrueer je een moeilijk lerende collega? Welke ontwikkeling is mogelijk bij een medewerker met autisme? Hoe kun je vroegtijdig signaleren dat het niet goed gaat met de medewerker en zo uitval voorkómen? En ook heel belangrijk: hoe zorg je voor draagvlak bij de andere medewerkers in het team? Hoe zorg je dat de communicatie tussen medewerkers met en zonder beperking goed verloopt? Mentorwijs geeft leidinggevenden die met deze vragen geconfronteerd worden praktische handvatten en instrumenten. Leidinggevenden leren in de training allerlei wijsheden om de mentorrol voor deze medewerkers op zich te kunnen nemen. Vandaar de naam.