De drie decentralisaties (3D) – P-wet, Wmo 2015 en Jeugdwet – legden veel nieuwe verantwoordelijkheden op het bord van gemeenten. Veel gemeenten voeren de wetten integraal uit. In de ideale situatie is handhaving daarbij een logisch onderdeel van de dienstverlening. Het VNG Kenniscentrum Handhaving en Naleving1 kan gemeenten daarbij helpen.1
De drie decentralisaties (3D) – P-wet, Wmo 2015 en Jeugdwet – legden veel nieuwe verantwoordelijkheden op het bord van gemeenten. Veel gemeenten voeren de wetten integraal uit. In de ideale situatie is handhaving daarbij een logisch onderdeel van de dienstverlening. Het VNG Kenniscentrum Handhaving en Naleving1 kan gemeenten daarbij helpen.
Sinds de 3D op 1 januari 2015 van kracht werden, zijn gemeenten druk in de weer met het vormgeven en optimaliseren van nieuwe manieren van werken, samengevat in ‘Eén gezin (cliënt), één plan, één regisseur’. Een groot aantal gemeenten kiest ervoor om de voorkant van het proces – de frontoffice – onder te brengen in (sociale) wijkteams. Die staan dicht bij de inwoners en bieden onder meer ondersteuning op het gebied van werk, inkomen en/of zorg. Medewerkers van wijkteams zien vaak als eerste wat inwoners nodig hebben en ook wat er misgaat of dreigt te gaan. Zij vormen de poort naar het sociaal domein.
Door de nieuwe manier van werken ontstaat een andere verhouding tussen de front- en de backoffice. De (deels nieuwe zorg)medewerkers van de wijkteams staan dichter bij de inwoner. Maar daarmee ook ‘verder’ van de backoffice, van afdelingen die uitkeringen en zorgvoorzieningen verstrekken. Collega’s weten elkaar ondertussen steeds beter te vinden.