Het begon als een huisvestingsvraagstuk met enkele organisaties en groeide uit tot een initiatief van acht partijen voor een Sociaal Plein Tiel. Een gezamenlijk dak biedt kansen om samenwerking op inhoud te versterken. Het Platform Sociaal Plein Tiel ontwikkelde een totaalplan, met een gestroomlijnd dienstenpakket en een vertaling in eisen voor passende huisvesting.
'Het begon in 2016 met een huisvestingsprobleem van de Voedselbank. Die moest weg uit een tijdelijke behuizing waar ze toen in zaten', vertelt Bart Bennis, lid van de Stuurgroep Sociaal Plein Tiel (SPT). Omdat er zo een-twee-drie geen oplossing was, zocht de voorzitter van de Voedselbank contact met een aantal andere maatschappelijke organisaties in Tiel om te kijken of die te maken hadden met soortgelijke problemen en of ze iets voor elkaar konden betekenen. Bij dat eerste overleg zaten Vluchtelingenwerk, de speelgoed- en kledingbank KLESTEO en Mozaïek, de Tielse welzijnsstichting. 'Die laatste was geïnteresseerd vanwege het vrijwilligerswerk dat zij organiseren. Hun vrijwilligers werken immers juist voor dit soort organisaties met een maatschappelijke doelstelling. Al snel meldden zich toen ook de Volksuniversiteit, het Inloophuis en Secunda, de kringloopwinkel. Die hebben allemaal op korte of langere termijn een huisvestingsprobleem.'
Inhoud
Het initiatief voor een sociaal plein ging als een lopend vuurtje door de gemeente en er bleek bij nog meer organisaties belangstelling. 'Dat had er ook mee te maken dat we zijn gaan nadenken over wat we dan onder dat ene dak zouden moeten doen. We hebben allemaal een maatschappelijke doelstelling. Wat is dan het gemeenschappelijke dat ons bindt, waarin verschillen we of doen we hetzelfde? Doen we het goede? Je zou kunnen zeggen dat we toen tegen de echte vragen aanliepen, namelijk de vragen over de inhoud', stelt Caroline van der Linden, eveneens lid van de stuurgroep. 'Er gebeurt heel veel in Tiel. Er zijn verschrikkelijk veel initiatieven, maar die waren nooit op een rij gezet. Het kan dus best zijn, dat er dubbels zijn of hiaten. We zijn toen aan de slag gegaan om overzicht te scheppen, en hebben een sociale kaart gemaakt. En zodoende hebben we contact gelegd en gesprekken gevoerd met het hele veld.' Dat heeft ertoe geleid dat ook andere organisaties zich bij het initiatief hebben aangesloten. 'Dat was dus lang niet altijd vanuit een huisvestingsvraag, maar vanuit de behoefte om door betere samenwerking de Tielse burger beter kunnen helpen. Om te voorkomen dat mensen tussen wal en schip raken, wil het SPT er juist ook voor deze mensen zijn. Het SPT is geen hulpverlener maar ziet zichzelf meer in de rol van verbinder en aanjager van programma's ten behoeve van sociale activering, werk, armoedebestrijding en voorkomen van eenzaamheid.' Zo werd het Platform Sociaal Plein Tiel gevormd, met uit hun midden de stuurgroep als kartrekker.