Technologische ontwikkelingen hebben impact op de arbeidsmarkt. Banen en taken veranderen, verdwijnen en ontstaan. Meestal wordt de komst van technologie geschetst als een natuurfenomeen: of we willen of niet, technologie zal als een stortvloed over ons heen komen en de arbeidsmarkt onomkeerbaar doen veranderen. Maar dat is onzin.
Onzin, zo dacht een groep technologieontwikkelaars, werkgevers, re-integratieprofessionals en werknemers met een arbeidsbeperking, je kunt de invloed van technologie zelf bepalen. Uitgedaagd door de Coalitie voor Technologie en Inclusie testten zij in zeven pilots hoe nieuwe technologie de arbeidsparticipatie van mensen met een arbeidsbeperking kan versterken. Het Athena Instituut van de Vrije Universiteit en Regioplan voerden met subsidie van het UWV de lerende evaluatie uit.
Participatie stimuleren
Samira heeft een administratieve functie op het kantoor van de Nationale Politie. Zij heeft een ernstige auditieve beperking. Dit maakt deelnemen aan overleggen en gesprekken lastig. Er kan wel een schrijftolk worden ingezet, maar alleen als die op tijd is geboekt en deze in het bezit is van een VOG om voor de politie te mogen tolken. Bij informeel overleg kan Samira niet meedoen. Haar leidinggevende komt op het idee om SpeakSee in te zetten. Dit systeem van microfoons zet spraak om in tekst op de telefoon van Samira. Teksten van verschillende personen hebben verschillende kleuren, zodat zij kan zien wie wat gezegd heeft. Daardoor kan Samira nu meedoen in vergaderingen - ook als de schrijftolk niet beschikbaar is - en kan ze met informeel overleg en small talk meedoen. Dit komt haar inzetbaarheid, ontwikkeling en werkplezier ten goede, en ook het werkplezier van haar collega's. Zij hoeven bijvoorbeeld niet alles te verhelderen. Het is nu duidelijker wanneer Samira wel en niet aan het gesprek deel hoeft te nemen.