Voor wie in de bijstand zit, lijkt zelf ondernemen een brug te ver. Dat hoeft niet altijd zo te zijn, bewijst het Groningse pilotproject ‘Parttime ondernemen in de bijstand’. Een derde van de deelnemers slaagde erin winst te maken. Reden genoeg voor de gemeente Groningen om er regulier beleid van te maken.
‘We zijn in oktober 2015 met het pilotproject begonnen omdat we het zagen als een instrument om bijstandsgerechtigden te laten participeren op een manier die aansluit bij hun mogelijkheden en talenten’, vertelt wethouder Mattias Gijsbertsen van de gemeente Groningen. ‘Voordat we begonnen, was parttime ondernemen in de bijstand alleen onder strikte voorwaarden mogelijk. We zijn met de pilot op zoek gegaan naar de ruimte die de wet biedt. Want parttime ondernemen biedt kansen aan bijstandsgerechtigden en aan de gemeente. Voor de bijstandsgerechtigden is het niet alleen een route naar ondernemerschap, maar ook een re-integratie-instrument richting werk in loondienst. Voor de gemeente levert dit een directe besparing op, zeker als de activiteiten leiden tot uitstroom uit de bijstand.’
Inhoud
Aan het pilotproject Parttime ondernemen in de bijstand (PTO) hebben tussen 1 oktober 2015 en 31 december 2016 in totaal 110 mensen deelgenomen. De deelnemers vormden een diverse groep, met een gemiddelde bijstandsduur van ruim twee jaar. Ze hebben eerst een programma van zes weken gevolgd.