Ervaringsfeiten kunnen helpen bij het updaten en stroomlijnen van de sociale zekerheid. In het onderzoek Armoede Live vertellen de geïnterviewden over hun ervaringen met leven op het sociaal minimum. Welke verbeteringen suggereren mensen die langere tijd zelf op het bestaansminimum leven? En geven ze ook complimenten?
‘Armoede Live 10 jaar later’ is een vervolgonderzoek waarbij mensen opnieuw zijn gevolgd en geïnterviewd. Het onderzoek werd verricht in opdracht van de Sociale Alliantie. Van de elf mensen die over hun levensloop vertelden in het eerste, intensieve onderzoek, Armoede Live in 2007/8, deden tien jaar later negen mensen opnieuw mee. Opgeteld brengen de geïnterviewden retrospectief meer dan tweehonderd jaar ervaring met leven op het sociaal minimum mee. In dit artikel staan hun antwoorden op twee vragen centraal: Hoe is het anno 2017 met je? En hoe kan het, op het terrein arbeid en inkomen, beter worden geregeld? De interviewmethode is geïnspireerd op autobiografische onderzoeksmethoden in de sociologie.
Complimenten
Wat betreft duurzamere bestaanszekerheid is de eerste, belangrijke conclusie dat het bij deze mensen uiteindelijk is gelukt: bestaanszekerheid bieden. Op een basisniveau lukt het hen schuldenvrij te zijn, een huurwoning te bewonen, van hun geld te overleven. Dat is een verdienste van het Nederlandse socialezekerheidsstelsel, in combinatie met het slim plannen inclusief harde individuele begrotingsdiscipline van deze mensen zelf, aangevuld door de nodige hulp van familie en vrienden en allerlei jobs tussendoor. Aan de uitgavenkant is gezondheidszorg een problematisch thema. En wat ook opvalt: er is nauwelijks werkzekerheid.