Er verandert op dit moment veel voor boeren in Nederland en het is de verwachting dat de komende jaren veel veehouderijen stoppen. Om boeren te helpen bij dit proces is de gemeente Deurne het project Later is Nu gestart. Binnen dit project bieden twee onafhankelijke erfbetreders laagdrempelige cliëntondersteuning aan boeren.
Als gevolg van onder andere strengere wet- en regelgeving met betrekking tot het milieu en gebrek aan erfopvolging, is de verwachting dat de komende jaren veel veehouderijen stoppen of omschakelen naar een andere vorm van (agrarisch) ondernemen. Dit zijn lastige en emotionele trajecten waarbij boeren veel keuzes, met grote gevolgen, moeten maken. Om deze keuzes te kunnen maken moeten de boeren zicht hebben op al hun rechten, plichten, wensen en mogelijkheden. Een grote klus als je onder druk staat, want de informatie ligt bij vele verschillende partijen zoals adviseurs, banken, gemeente, provincie, voerleveranciers, zorginstanties, et cetera. Hierdoor is het risico groot dat de boeren door de bomen het bos niet meer zien en daardoor niet of te laat de benodigde keuzes maken. Ze kunnen zo in een situatie komen waarin het te laat is om nog een keuze te maken en daardoor in sociaal-maatschappelijke of financiële problemen belanden.
Later is Nu
Vanuit het geloof in de kracht van deze boeren zijn de gemeente Deurne, provincie Noord-Brabant, Rabobank Peelland-Zuid en de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) het project 'Later is Nu' gestart. In eerste instantie met focus op de ruimtelijke ordening. Maar het project miste ondersteuning vanuit de sociale kant. Gemeente Deurne kwam al snel tot de conclusie dat 'Later is Nu' een onafhankelijk cliëntondersteuner nodig had. Dit was de start van de inzet van twee onafhankelijke erfbetreders: cliëntondersteuners die naar de boer gaan, het erf betreden en de boer ondersteunen.