De PiëzoMethodiek is een stapsgewijs ontwikkelingstraject voor kwetsbare burgers. In de beginfases gaat het om activering, het opdoen van basisvaardigheden en het versterken van het zelfvertrouwen. Het uiteindelijke doel is om optimaal mee te doen in de maatschappij. Dat kan zijn het volgen van een opleiding, het doen van vrijwilligerswerk of het verrichten van betaalde arbeid.
Piëzo staat voor Participatie, integratie en emancipatie in Zoetermeer. Oprichter en directeur van de stichting Piëzo is Mirjam van Bijnen. Zij kwam dertig jaar geleden naar Zoetermeer, dat toen een stormachtige ontwikkeling doormaakte van boerendorp tot Haagse groeikern. ‘Ik vond het hier helemaal niets. Hier kende niemand elkaar,’ zo kijkt Van Bijnen terug op haar verhuizing. Zij studeerde verpleegkunde, volgde daarna een hbo-opleiding cultureel maatschappelijke vorming en werd actief in het welzijnswerk. In 2006 kreeg zij vanuit de gemeente de opdracht om taallessen en sociaal-culturele activiteiten te organiseren voor zogeheten oudkomers: mensen met een immigratieachtergrond die al langere tijd in Nederland woonden. Zij bedacht de PiëzoMethodiek en zette vier Piëzo-leerwerkcentra op. ‘Piëzo is ook een kristal dat gebruikt wordt voor ontstekingen. Wij laten een vonk ontstaan bij mensen maar vooral ook tussen mensen. De methodiek geeft mensen de ruimte om zelf te ontdekken wat hun talenten zijn en hoe ze die willen gaan én kunnen benutten. We halen mensen achter de voordeur op, en helpen hen op weg naar een opleiding en werk,’ vertelt Van Bijnen bevlogen.
Netwerkregisseur
De doelgroep van Piëzo is inmiddels verbreed tot alle inwoners van Zoetermeer die maatschappelijk uit de boot dreigen te vallen. Het gaat daarbij vooral om laaggeletterden, anderstaligen, statushouders, mensen met een beperking en ouderen. De deelnemers worden ‘aangebracht’ door de sociale wijkteams, het maatschappelijk werk, de zorginstellingen (bijvoorbeeld huisartsen en het centrum voor jeugd en gezin), de uitkeringsinstanties (sociale dienst en het UWV), het onderwijs en maatschappelijke organisaties waaronder VluchtelingenWerk. Vanwege de privacy wordt aan de doorverwijzende instantie gevraagd om bij het doorgeven van de gegevens toestemming te vragen aan de deelnemer. Door mond-op-mond reclame zijn er ook veel deelnemers die zichzelf aanmelden. De accounthouder van Piëzo bij de gemeente Zoetermeer is de netwerkregisseur Zorg en Welzijn van de afdeling Samenleving, die belast is met de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De subsidie voor Piëzo valt onder de noemer van zelfredzaamheid en participatie. Naast gemeentelijke financiering ontvangt Piëzo ook bijdragen van onder meer Fonds 1818, het Oranjefonds, Instituut Gak, de Goede Woning (woningcorporatie) en het plaatselijke bedrijfsleven. Voorts kunnen dankzij de inzet van de vele vrijwilligers de uitvoeringskosten laag worden gehouden.