Ook Zwolle heeft te maken met een toenemende problematiek van mensen met verward gedrag op straat. In Oost-Nederland waren er in 2016 in vergelijking met 2012 maar liefst 78 procent meer meldingen. GGD IJsselland onderzocht hoe deze worden opgepakt, wie erbij betrokken zijn en wanneer wordt opgeschaald.
In Zwolle waren er in 2016 om precies te zijn 726 meldingen. Uit deze registraties van de politie kunnen echter geen conclusies worden getrokken over het aantal verwarde personen, aangezien één persoon kan zorgen voor meerdere (overlast)meldingen. Desalniettemin zijn er signalen dat de ernst van de incidenten toeneemt, wat gevolgen heeft voor de omgeving. Daarnaast zijn er meerdere oorzaken die kunnen zorgen voor verward gedrag: mensen kunnen een psychische stoornis hebben, of door verslaving aan alcohol of drugs verward raken. Maar ook mensen met beginnende dementie of een verstandelijke beperking kunnen (tijdelijk) verward zijn.
Ervaringsdeskundigen
Edwin Kamp: ‘Ondanks alle ellende en pijn geef je betekenis aan en zet je je in voor mensen die in een soortgelijke situatie zijn beland en nog steeds zitten. Je ondersteunt ze en geeft ze hoop. Door je ervaring te delen geef je deze mensen een menselijk gezicht bij managers, directie, bestuurders, et cetera. Door je verhaal krijgt verwarring en verslaving in de breedste zin des woords een andere betekenis en daarmee ook een andere aanpak. Misschien moeten we het woord verwarring wel afschaffen.’