Mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) lopen een groter risico op schulden. De budgettraining Grip op je Knip van MEE richt zich op het vergroten van hun financiële zelfredzaamheid. Het lectoraat Armoede interventies van de Hogeschool van Amsterdam deed hier onderzoek naar. Wat zijn de effecten? En wat kunnen professionals ervan leren?
De term LVB duidt op beperkingen die iemand heeft om zich te redden in het dagelijks leven. De meest actuele en gehanteerde definitie gaat uit van drie criteria1: iemand heeft een IQ onder de 85, de beperking is ontstaan voor het achttiende levensjaar en er is sprake van verminderd adaptief functioneren op het conceptuele vlak, en in sociale en praktische zin.2 Onder verminderd adaptief functioneren worden zaken verstaan als minder goed kunnen lezen, schrijven en rekenen. Daarnaast is men minder goed in staat om situaties op te lossen, oorzaak-gevolg verbanden in te zien of risico's in te schatten. Daaronder valt ook het interpreteren van gevoelens en gedachten van anderen en het vermogen om gelijkwaardige sociale contacten aan te gaan en te onderhouden.3 Mensen met een LVB kunnen op verschillende vlakken uitdagingen hebben. De één kan bijvoorbeeld moeite hebben met het bijhouden van financiën, maar is sociaal heel vaardig, terwijl dat bij de ander precies andersom kan zijn. Juist door deze diversiteit in vaardigheden is het van belang om ondersteuning aan deze groep heel specifiek af te stemmen.
De samenleving wordt echter steeds complexer voor deze groep. Er wordt meer gevraagd van de digitale, sociale, taak- en rekenvaardigheden. Dit komt ten eerste door een overheidsbeleid dat een groter beroep doet op eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid. Maar ook omdat de maatschappij steeds complexer en veeleisender wordt. Voor de groep burgers die te maken heeft met al dan niet aangeboren beperkingen op genoemde terreinen maken deze ontwikkelingen het lastiger om volwaardig te participeren en mee te doen.4 Ook op het gebied van financiën.