Bij aanbestedingen voor leveringen, of waarbij specialistisch werk nodig is, is de invulling van social return eisen soms erg moeilijk. Een gemeente heeft daarvoor waarschijnlijk niet altijd oog, omdat het werk bij onderaannemers en hun toeleveranciers betreft. Zoals in de betonmortelbranche.
Nederland kent zo’n 120 betoncentrales, die zijn verenigd in de Vereniging van Ondernemingen van Betonmortelfabrikanten in Nederland (VOBN). Al bijna zeventig jaar wordt beton toegepast in de bouw in ons land en nog steeds is de sector volop in ontwikkeling. De VOBN wil maatschappelijk bewustzijn stimuleren en heeft in dat kader het keurmerk Beton Bewust ontwikkeld, voor een duurzame, betrouwbare en veilige betonfabricage. Bijna alle VOBN-leden hebben inmiddels het keurmerk behaald.
MVO
Een volgende MVO-uitdaging is nu de werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Er is natuurlijk de banenafspraak. En ook betoncentrales krijgen de laatste tijd te maken met eisen of wensen op het gebied van social return van opdrachtgevers. 1 Die social return eisen liggen in dit geval niet helemaal voor de hand. Social return wordt veel toegepast in aanbestedingen van diensten en ‘werken’: bouwwerken of infrastructurele opdrachten, maar veel minder bij ‘leveringen’: materieel en materiaal. De VOBN wil graag proactief omgaan met maatschappelijke opdrachten, en denkt daarom na over mogelijkheden om social return eisen op een verantwoorde manier in te vullen. Het blijkt geen gemakkelijke opgave om dat zo te doen dat het verantwoord is voor de social return kandidaten én de bedrijven in kwestie.