Op 1 januari 2021 wordt de nieuwe Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) van kracht. Met deze wijziging erkent het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat vroegsignalering van schulden een grote bijdrage kan leveren aan het vroegtijdig bereiken van moeilijk bereikbare groepen mensen. Gemeenten kunnen zich al voorbereiden op de nieuwe taak.
'Vroegsignalering wordt al een aantal jaren geleidelijk op grotere schaal uitgevoerd. Gemeenten kunnen sturen op de benodigde capaciteit via de wijze waarop hulp wordt aangeboden en wie hulp aanbiedt.' Staatssecretaris Van Ark erkent dat een 'grotere toeloop' het gevolg zal zijn, maar daar staat 'efficiencywinst' tegenover, meent zij. 'Vroegsignalering van schulden heeft rendement, zowel binnen de gemeente als maatschappijbreed, omdat burgers eerder geholpen worden als de problemen nog niet zo groot zijn en de hulp nog relatief eenvoudig.'1
Gemeenten kunnen er niet omheen. De Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) wordt op 1 januari 2021 aangepast. Dit houdt in dat vroegsignalering van schulden een vast onderdeel wordt van het aanbod vanuit de gemeentelijke schuldhulpverlening. Ruim honderd gemeenten zijn op dit moment al actief aan de slag met vroegsignalering, waarbij voor het overgrote deel geldt dat zij een pilot opzetten. Het werkveld van vroegsignalering is nog jong en volop in ontwikkeling. Daarom is er nog veel werk aan de winkel om alle gemeenten goed voor te bereiden.