Het (opnieuw) thuis wonen van kwetsbare mensen vraagt om zorgvriendelijke wijken met voorzieningen nabij, mogelijkheden tot ontmoeting en meedoen. Dit vraagt wat van de inrichting van de wijk maar ook van de veerkracht van bewoners. Samenwerking tussen lokale organisaties op het gebied van wonen, zorg en welzijn is een voorwaarde.
De Rijksbouwmeester heeft de prijsvraag Who cares uitgeschreven om wijken beter in te richten voor mensen met beperkingen en ouderen. Een stad die goed is ingericht voor ouderen en kwetsbare burgers is een goede stad voor iedereen, zo luidt de gedachte van de Rijksbouwmeester. Nederland staat vol met naoorlogse wijken die vernieuwing nodig hebben om mensen er lang en comfortabel te kunnen laten wonen. Er is innovatie nodig als antwoord op prangende vraagstukken, zoals de toenemende tweedeling tussen hoog- en laagopgeleiden, tussen mensen met een hoog en laag inkomen en steeds meer ook de tweedeling tussen mensen met een goede en slechte gezondheid, het huisvesten van kwetsbare burgers in de wijk en het verminderen van eenzaamheid. De Rijksbouwmeester heeft innovatieve denkers opgeroepen om voor vier wijken in de gemeenten, Almere, Groningen, Rotterdam en Sittard-Geleen plannen in te dienen voor nieuwe vormen van wonen, zorg en ondersteuning. De ontwerpprijsvraag heeft 174 inzendingen opgeleverd. Uiteindelijk hebben twintig, allemaal multidisciplinaire teams, bestaande uit bijvoorbeeld architecten, zorgorganisaties, stedenbouwkundigen en buurtbewoners hun plannen uitgewerkt.
Op 26 oktober 2017 zijn de winnaars bekendgemaakt. De jury benoemde voor iedere wijk een winnaar en een ‘runner up’. De plannen, zeker ook de niet-winnende, vormen een bron van inspiratie voor vele woonwijken in Nederland. Dat is al een grote opbrengst van de prijsvraag. Een rondreizende tentoonstelling van de twintig plannen, de beschrijvingen op de website1 en het magazine dat is uitgebracht over de prijsvraag kunnen andere steden en dorpen van informatie en inspiratie voorzien.