De decentralisaties in het sociale domein hadden moeten leiden tot een versterking van de lokale politiek. Daar is echter weinig van te merken, vooral omdat gemeenten het overgedragen bedrag als leidend beschouwen. We zien hierdoor op landelijk niveau wel een sterke politisering rond de decentralisaties. De vraag is of we op de goede weg zijn.
Bij de komende Kamerverkiezingen gaan de door het huidige kabinet ingevoerde decentralisaties van de jeugdzorg, de langdurige zorg en de Participatiewet, samen aangeduid als de drie D’s, een grote rol spelen. Ze hebben tot veel onvrede geleid, vooral door de bezuinigingen op de langdurige zorg waarmee ze gepaard zijn gegaan en de daardoor veroorzaakte ontslaggolf in de thuiszorg. De PvdA ligt onder vuur van de SP en van 50PLUS. Op landelijk niveau zijn de decentralisaties dus sterk gepolitiseerd.
Op lokaal niveau is er van een dergelijke politisering echter weinig te merken. Dat bleek al bij de gemeenteraadsverkiezingen. 1 Twee jaar later constateert de Transitiecommissie Sociaal Domein dat gemeenteraden nog zoekende zijn naar de invulling van hun rol.2 Ondanks de grote bedragen die de gemeenten voor de nieuwe taken ontvangen, lees je in de regionale pers veel meer over ruimtelijke ontwikkelingen in de gemeenten dan over het sociale domein.
Ruimtelijke ontwikkeling zien gemeenten duidelijk als hun eigen taak: ze maken plannen en zoeken daar het geld bij.