Onder de paraplu ‘City Deal Inclusieve Stad’1 leidt de gemeente Eindhoven een werkgroep die zich buigt over brede geldstromen in de buurt. Wat gaat er eigenlijk allemaal aan geld om in een buurt? En hoe vallen hieruit effectieve interventies te destilleren die bijvoorbeeld schuldenopbouw kunnen voorkomen of stoppen?1
Eindhoven telt elfduizend huishoudens met problematische schulden. Wanneer een inwoner zich meldt bij een generalist zal deze de vraag helder willen krijgen: wat wil de inwoner, waar liggen zijn of haar behoeftes? In de praktijk blijkt dat meer dan zeventig procent van de inwoners die aankloppen bij een sociaal wijkteam, problematische schulden heeft en weer financieel gezond wil zijn. Vaak ligt er echter een urgente vraag voor, zoals het voorkomen van een uithuiszetting of hoe deze week de boodschappen betaald moeten worden.
In het geval van schulden is een oplossing reactief; er is al iets misgegaan dat hersteld moet worden. Vaak gebeurt dit op een ineffectieve manier, omdat hulpverleners over te weinig informatie beschikken; ze hebben niet de volledige scope in beeld. Inzichtelijk krijgen van brede geldstromen in de buurt gaat helpen om effectievere reactieve oplossingen te creëren.