Het sociaal domein moet burgers in een kwetsbare positie een vangnet bieden. Gemeentelijk beleid gaat veelal uit van zelfredzame burgers. Mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB’ers) zijn niet altijd in staat benodigde voorzieningen aan te vragen. De samenwerkende inspecties zullen samen met LVB’ers de toegankelijkheid van het sociaal domein onderzoeken.
Wetgeving in het sociaal domein beoogt participatie en zelfredzaamheid te bevorderen. Dat houdt in dat mensen op eigen kracht in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien, eigen regie voeren over hun leven en een menswaardig en betekenisvol leven kunnen leiden. Tegelijkertijd gaan het landelijk en lokaal beleid bij het aanvragen van voorzieningen in het sociaal domein ook uit van eigen regie en zelfredzaamheid. Het samenwerkingsverband van rijksinspecties in het sociaal domein (Toezicht Sociaal Domein/Samenwerkend Toezicht Jeugd; hierna TSD/STJ) heeft zich ten doel gesteld te bekijken hoe dat uitpakt voor mensen die verminderd zelfredzaam zijn waardoor ze snel in een kwetsbare positie komen, zoals mensen die functioneren op het niveau van een licht verstandelijke beperking (LVB’ers).
TSD/STJ
TSD/STJ is een samenwerkingsverband van de Inspectie Jeugdzorg, Inspectie voor de Gezondheidszorg, Inspectie van het Onderwijs, Inspectie Veiligheid en Justitie en Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Voor een integraal toezicht in het sociaal domein werken deze rijksinspecties daarnaast samen met de lokale en regionale Wmo-toezichthouders.