Kwetsbare groepen als zwerfjongeren kampen met grote problemen. Ze hebben vrijwel allemaal schulden, ook bij overheidsorganisaties. Rigide incassoprocedures verergerden tot voor kort de problemen meer dan dat zij deze oplosten. Met de Brede Schuldenaanpak en de Rijksincassovisie komt daarin verandering. Maar vooralsnog zijn er ook nog knelpunten, zo blijkt uit onderzoek van Regioplan.
Nederland kent een fors aantal zwerfjongeren: het CBS raamt het aantal op 1 januari 2016 op 10.700. Recent onderzoek leert dat het overgrote deel van hen problematische schulden heeft (Smulders, Bunt, Van Eerten & Mak, 2018).1 Naar schatting heeft de helft tot driekwart schulden met een gemiddelde hoogte van vijfduizend euro (Movisie/SZN, 2016).2 Het aanpakken van de schuldenproblematiek van deze doelgroep is ingewikkeld: het ontbreekt hen veelal aan een vast woonadres en vaak verkeren zij in instabiele situaties waarin voortdurend nieuwe schulden worden gemaakt. De overheid is een belangrijke schuldeiser van deze doelgroep.
Incassopauze
Sinds enige tijd wordt er het nodige in het werk gesteld om de kwaliteit van de overheidsincasso te verbeteren. Zowel de Brede Schuldenaanpak als de Rijksincassovisie hechten veel belang aan en zetten stevig in op het bevorderen van maatschappelijk verantwoorde overheidsincasso. Hoewel deze beleidsinitiatieven niet exclusief gericht zijn op probleemgroepen, zijn zij zeker ook voor hun relevant.