Duurzaam regulier werk voor mensen met een arbeidsbeperking is een belangrijke politieke doelstelling. Daartoe is in 2013 de zogenoemde banenafspraak gemaakt: in 2026 hebben werkgevers 125.000 extra banen gecreëerd voor mensen met een arbeidsbeperking. De Inspectie SZW onderzocht hoe UWV en gemeenten jongeren uit de doelgroep banenafspraak ondersteunen.
Tot nu toe loopt het aantal gerealiseerde extra banen ten opzichte van de planning goed, zij het dat de helft van de mensen met een arbeidsbeperking nog niet aan het werk is. Bovendien gaat dat het (vooral bij nieuwe banen) vaak om tijdelijke banen, uitzendbanen en detacheringen.1 De duurzaamheid van werk is des te meer van belang omdat uit onderzoek blijkt dat uitvallers onder de Wajongers tot vijftig procent kans hebben na een jaar nog thuis op de bank te zitten en veertig procent kans binnen drie tot vier jaar niet meer aan het werk te komen.2 Zeker bij kwetsbare jongeren kan een negatieve ervaring doorwerken naar het vinden van volgend werk.
Onderzoek
De Inspectie SZW heeft onderzoek gedaan naar de wijze waarop UWV en gemeenten jongeren uit de doelgroep banenafspraak ondersteunen naar werk en of zij dat zodanig doen dat het perspectief op langdurig werk het grootst is. De resultaten van het onderzoek zijn neergelegd in een rapport en een begeleidende interactieve infographic.3 Het onderzoek is een afsluiting van een reeks van drie onderzoeken, gericht op jongeren met een arbeidsbeperking. Eerdere rapportages die de Inspectie heeft uitgebracht zijn De weg naar extra banen4 en Als je ze loslaat, raak je ze kwijt.5