Een deel van de huishoudens die te maken hebben met de kostendelersnorm in de Participatiewet heeft maandelijks minder te besteden dan volgens de normen van het Nibud noodzakelijk is. En er zijn nog meer onbedoelde effecten. Dit blijkt uit onderzoek dat wij hebben uitgevoerd in opdracht van de Amsterdamse wethouder Vliegenthart.
Met de introductie van de kostendelersnorm in 2015 is een nieuwe normensystematiek voor bijstandsontvangers die samenwonen met anderen van kracht geworden. Het idee achter de nieuwe regeling is dat personen die hun woning delen hierdoor ook bepaalde kosten kunnen delen en met een lagere uitkering rond kunnen komen. In de nieuwe situatie is de hoogte van de bijstandsnorm daarom afhankelijk van het aantal medebewoners: hoe meer medebewoners, hoe lager de norm.
Onderzoek
Een zwartboek met casuïstiek die is verzameld door hulpverleners1 en raadsvragen daarover zetten de Amsterdamse wethouder Vliegenthart ertoe aan om onderzoek te laten doen naar de gevolgen van de kostendelersnorm. Het onderzoek bracht in kaart wat het profiel is van de groep die te maken heeft met kostendelersnorm, wat de gevolgen zijn voor het huishoudboekje en wat de maatschappelijke gevolgen zijn van de regeling.