‘Move verbindt en verruimt blikken’

Leuk zo'n slogan, maar wat betekent dat nou eigenlijk? De kinderen van de Johannesschool in Overvecht weten precies wat dat betekent. Dat is ook de reden dat de uitvoering van hun Move Je Buurt-project zo'n succes was. Samen met de studenten van roeivereniging ORCA organiseerden ze een sportfestival in de wijk. Bijzonder, omdat ze dit juist voor leerlingen van een school om de hoek deden waar wel eens ruzie mee was!

Beweging & Gezondheid

De studenten vroegen de kinderen wat ze wilden verbeteren aan hun wijk. Bij een Move Je Buurt-project zijn er vijf thema’s waarbinnen de kinderen een actie op kunnen zetten: Beweging & Gezondheid, Kunst & Cultuur, Natuur & Milieu, Ontmoeting & Contact en Veiligheid & Vrijheid. Al vrij snel waren de kinderen het eens: “we willen iets doen met het thema sporten”. Een erg goede match was het daarom met de vrijwilligers van roeivereniging ORCA door sport als gemene deler. Daarop volgde de brainstorm met als hoofdvraag: hoe kunnen we de wijk verbeteren met het thema sport? In het organiseren van een sportfestival kwamen alle pitches van de kinderen samen.

Roeibak bij ORCA

Spanning tussen de basisscholen

Bij Move-projecten staat centraal dat de kinderen iets goeds doen voor de buurt waar ze in wonen. Dus moesten er ook andere buurtbewoners worden uitgenodigd. Maar toen de juf voorstelde om de kinderen van groep 7 van de Klopvaart uit te nodigen, bleek er enige rivaliteit tussen de twee Overvechtse basisscholen te bestaan.

Sport verbindt

Ondanks dat de studenten van ORCA even bang waren dat samenkomst van de groepen leerlingen tot ruzie zou leiden, hebben ze het plan doorgezet. En wat bleek: al bij het eerste fluitsignaal was de strijdbijl volledig begraven en speelden álle kinderen met veel plezier samen:
Move verbindt en verruimt blikken.

“We waren een beetje bang dat de kinderen ruzie zouden gaan maken met de andere basisschool, maar toen het eerste fluitsignaal klonk, was de strijdbijl volledig begraven.”

Vera Versteegh, studentvrijwilliger

Een kijkje in elkaars leefwereld

Zowel de kinderen als de studenten krijgen bij Move een kijkje in elkaars leefwereld. De studenten kregen een rondleiding van de kinderen in wijk Overvecht en andersom gingen de kinderen op bezoek bij de roeivereniging in Hoograven. Voor beiden een deel van hun eigen stad waar ze niet of nauwelijks kwamen.

Vrijwilliger Vera en leerling

Wat doet Move?

Move koppelt studenten aan kinderen die minder kansen krijgen dan hun leeftijdsgenoten. Ze duiken in elkaars leefwereld, ontdekken hun talenten en komen samen in actie voor een ander. In onze projecten, gericht op kansengelijkheid en burgerschap, zetten we in op het verkleinen van de kloof in de maatschappij. Stichting Move is opgericht in 2009 door Utrechtse studenten. Ondertussen zijn we actief in 14 steden. In 2022 bereikten we met onze projecten in het hele land maar liefst 5.935 kinderen.

Ook je steentje bijdragen?

Dat kan! Move is altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. Ben je student of young professional en lijkt het je ook tof om met kinderen uit jouw eigen stad aan de slag te gaan? Meld je aan! Check: stichtingmove.nl/doe-mee

Ties de Theije, Communicatie & Marketing bij Stichting Move

Ook interessant om te lezen:

Inloggen


Sluit venster