Eindhoven heeft de wijkteams sinds een jaar ondergebracht in een onafhankelijke stichting: stichting WIJeindhoven. Gemeente en stichting werken nauw samen vanuit een gezamenlijk gevoelde verantwoordelijkheid. Hoe werkt dat in de praktijk? Hoe zijn de taken verdeeld tussen stichting en gemeente en vooral: wat levert het op voor de gewenste transformatie?
Eindhoven is eind 2012 gestart met de eerste wijkteams die gaandeweg steeds meer taken hebben overgenomen van zowel gemeente als andere door de gemeente gesubsidieerde instellingen. Doel van de wijkteams: ‘het fungeren als uitvoeringsorganisatie van de eerstelijns wettelijke taken die zijn opgelegd aan de gemeente Eindhoven in het brede sociale domein, door op generalistische wijze met behulp van in teams werkende generalisten te signaleren en vraaggerichte ambulante ondersteuning te leveren, zodanig dat daarmee de zelfredzaamheid van inwoners wordt vergroot en hun participatie wordt bevorderd.’1
Een deel van de wettelijke taken voert de gemeente zelf uit, bijvoorbeeld het afgeven van beschikkingen (voor specialistische zorg, een Wmo-voorziening of een uitkering), bezwaar en beroep en handhaving.
Alle ambulante ondersteuning op het gebied van voorzieningen, inkomen, participatie, Jeugdwet en Wmo 2015 en 2007 (voor zover niet specialistisch) hoort nu bij de wijkteams. Met andere woorden: de WIJteams pakken alles op in het sociale domein.