Onder de noemer Dicht de kloof riepen vijftien burgemeesters onlangs op om flink te investeren in de zestien meest kwetsbare stedelijke gebieden in Nederland [1]. Deze oproep komt sterk overeen met de aanbevelingen in het advies Een eerlijke kans op gezond leven [2] dat de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) eerder dit jaar presenteerde.
DOOR Aletta Winsemius, Ellen Grootegoed, Erik Dannenberg, Liesbeth-Noordegraaf-Eelens
In deze zestien kwetsbare gebieden wonen 1 miljoen mensen. Zij hebben te maken met hardnekkige sociale problemen en achterstelling. Het gaat om armoede, werkloosheid, schulden, criminaliteit en te weinig kansen in het onderwijs. Deze problemen hebben gevolgen voor de mentale en fysieke gezondheid. En dat terwijl het met de volksgezondheid in deze gebieden al flink slechter gesteld is dan in de rest van Nederland. De centrale vraag van het advies van de RVS sluit hierbij aan: onder welke landelijke voorwaarden kan de lokale en regionale aanpak van sociale problemen die gezondheidskansen verminderen, gestimuleerd en bevorderd worden.
In dit artikel beschrijven we eerst de aanleiding voor het advies en presenteren we de aanbevelingen. Daarna gaat de aandacht uit naar de rol van werk- en inkomensbeleid bij het terugdringen van gezondheidsachterstanden. Het artikel sluit af met enkele lessen voor de beleids- en uitvoeringspraktijk.