Er is voor gemeenten een nieuwe transitieopgave. Beschermd wonen wordt van de centrumgemeenten gedecentraliseerd naar afzonderlijke gemeenten. De verwachting is dat dit over een periode van vijftien jaar stapsgewijs wordt ingevoerd. Dit lijkt nog lang te duren maar toch is het verstandig als gemeenten en instellingen nu in actie komen.
Met de decentralisatie van de AWBZ hebben gemeenten per 1 januari 2015 ook de verantwoordelijkheid gekregen voor beschermd wonen. In Nederland maken ruim 20.000 mensen hiervan gebruik.1 Landelijk zijn er 43 centrumgemeenten verantwoordelijk voor het organiseren van beschermd wonen.2 De taken verschuiven van de centrumgemeenten naar de afzonderlijke gemeenten en zij zijn vanaf dat moment verantwoordelijk voor inwoners die ondersteuning nodig hebben in een beschermde woonomgeving. De middelen voor deze taken worden momenteel aan de hand van een historisch verdeelmodel over de gemeenten verdeeld.
Het voornemen van het Rijk is om het budget te gaan herverdelen op basis van het objectieve verdeelmodel. Dit model is namelijk ook van toepassing voor de andere taken in het Sociaal Domein. De invoeringsdatum staat nog ter discussie. Zoals het er nu naar uit ziet gaat dit niet eerder plaatsvinden dan 1 januari 2018.