Buren blijken met eenvoudige tips een belangrijke rol te kunnen spelen in de destigmatisering en participatie van mensen met psychische kwetsbaarheden. Dat blijkt uit pilotprojecten die Samen Sterk zonder Stigma uitvoerde. Gemeenten kunnen profiteren van de opgedane kennis.
Marian wordt regelmatig ’s nachts wakker omdat de buurvrouw meubels aan het verschuiven is. Soms schreeuwt de vrouw ook keihard. Marian heeft medelijden met haar buurvrouw, maar ze heeft er ook last van dat ze door het lawaai slecht slaapt. De buurvrouw krijgt een paar keer per week ondersteuning vanuit de psychiatrie, maar het lijkt Marian niet genoeg. De woning vervuilt, het gedrag van de buurvrouw wordt steeds belastender en de buurvrouw zelf lijkt steeds wanhopiger. Marian schrijft een brief aan de woningcorporatie: kan die niet zorgen dat de buurvrouw betere zorg krijgt? De buurvrouw wordt uiteindelijk in een crisissituatie opgenomen. Marian vraagt zich af of dat niet anders had gekund.
Toename
De aandacht voor personen met verward gedrag in Nederland neemt toe. De maatschappij wordt steeds sneller en ingewikkelder, waardoor de groep mensen die de veranderingen niet kan bijbenen, steeds groter wordt. Ook wijkbewoners hebben te maken met medebewoners die zich anders gedragen dan zij gewend zijn en die soms overlast geven. Ze weten vaak niet waar ze terecht kunnen met zorgen over de situatie of meldingen van overlast. Gemeenten hebben de regie voor de zorg voor kwetsbare burgers en voor een veilig leefklimaat in wijken, in samenwerking met onder andere de zorg, politie en woningcorporaties.