De afgelopen tien jaar is Nederland in versneld tempo vergrijsd. Er bestaan aanzienlijke regionale verschillen in de aandelen 65- en 80-plussers. Een belangrijke kracht achter deze ontwikkelingen is het patroon van binnenlandse verhuizingen.
Op 1 januari 2015 telde Nederland iets meer dan drie miljoen inwoners van 65 jaar of ouder. Daarmee maakten 65-plussers bijna achttien procent uit van de totale bevolking. In de jaren vijftig van de vorige eeuw was nog slechts acht procent van de bevolking 65 jaar of ouder. Vervolgens steeg het aandeel 65-plussers onder de bevolking gestaag. De toename van het aandeel 65-plussers heeft zich vooral na 2011 versneld doorgezet. In dat jaar bereikten de eersten van de omvangrijke naoorlogse geboortegolf de leeftijd van 65 jaar.
Krimp
De regionale spreiding van de vergrijzing in Nederland is tussen 1995 en 2015 veranderd. In deze periode zijn de regio’s aan de randen van Nederland bovengemiddeld snel vergrijsd. Door de vergrijzing van de bevolking is de natuurlijke aanwas in veel van deze regio’s negatief geworden: meer sterfgevallen dan geboorten. Dit draagt bij aan de bevolkingskrimp. Regio’s met naar verhouding de meeste 65-plussers waren op 1 januari 2015 Zeeland, het noorden en oosten van de provincie Groningen, Drenthe en de Achterhoek en grote delen van Limburg. Een tegenovergestelde ontwikkeling deed zich voor binnen de Randstad en in enkele stedelijke gebieden erbuiten.