Jaarlijks zijn er circa vierduizend ouderen in Zuid-Limburg op zoek naar zorg omdat ze niet langer zelfstandig kunnen wonen. Dit is lastig: waar kan ik wat krijgen, waar heb ik recht op, waar kan ik terecht met vragen? Daarom experimenteren we met het persoonsvolgender maken van de zorg.
In 2017 en 2018 vindt in Zuid Limburg het experiment Persoonsvolgende Zorg plaats dat bedoeld is om de keuze van cliënten te vereenvoudigen. Plaatsvervangend directeur Langdurige Zorg bij VWS Jaap Janse legde het waarom uit, tijdens een speciaal aan dit thema gewijde bijeenkomst: ‘De aanleiding voor het experiment is dat cliënten in de praktijk ervaren dat zij zich doorgaans moeten aanpassen aan de wereld van de zorg.’ Daar wil het project persoonsvolgende zorg in Zuid-Limburg verandering in brengen. Het project speelt zich af in de Wlz, maar beperkt zich niet daartoe. Veel ouderen die op zoek zijn naar Wlz zorg, ontvangen al ondersteuning in de Zvw en Wmo, en zijn al bekend bij zorgverleners. Daarom is het in dit project mogelijk voor burgers om al eerder gebruik te maken van onafhankelijke cliëntondersteuning voor het maken van een goede keuze voor een zorgaanbieder.
Zorginkoop
Als eerste is de zorginkoop veranderd om de zorg persoonsvolgender te kunnen maken: organisaties die langdurige zorg voor ouderen leveren zijn niet langer gebonden aan een plafond voor de hoeveelheid zorg die ze per jaar mogen leveren. Het beoogd effect is dat cliënten zorg krijgen bij de organisatie waar hun voorkeur naar uit gaat. De organisatie waar de cliënt voor kiest, is de organisatie waar de zorg vergoed wordt: persoonsvolgende zorg.Aanbieders van langdurige ouderenzorg zijn niet langer gebonden aan een plafond voor de hoeveelheid zorg die ze per jaar mogen leveren.