'Wanneer er toch één gemeentedienst is die zich in de laatste tijd ontwikkeld heeft, is dat ongetwijfeld die van maatschappelijk hulpbetoon. Elk ogenblik staat zijn leiding voor nieuwe maatregelen die praktische uitwerking behoeven.' Dit citaat komt uit 1934, uit de eerste uitgave van het blad Maatschappelijk Hulpbetoon. Inderdaad: nog steeds actueel. Deze laatste papieren editie van Sociaal Bestek markeert de overgang naar een nieuw, geheel digitaal, tijdperk. Alle reden voor een terugblik naar onze 'roots'. Het blad was het orgaan van de tegelijkertijd opgerichte Vereniging van Directeuren van Maatschappelijk Hulpbetoon, kwam twee keer per maand (!) uit en wilde informeren en de gelegenheid bieden van gedachten te wisselen over theoretische en praktische kanten van hulpbetoon. De Vereniging deed meer: zij initieerde de opleidingen voor maatschappelijk werk, en later voor de vervolgopleidingen MW-B en in 1961 de Hogere Sociale Academie.
Voor de zeer actieve Vereniging werd het blad te klein. In 1939 verscheen een nieuw vakblad onder de titel Sociale Zaken, de echte voorloper van Sociaal Bestek. Deze 'vraagbaak en gids op het terrein der sociale Overheidsbemoeiingen' publiceerde over onderwerpen als arbeidsbemiddeling, werkloosheidsbestrijding en werkloosheidsverzekeringen: in de vorm van circulaires van de departementen, beschouwende artikelen over beleidsontwikkelingen en vraagstukken over de uitvoeringspraktijk. Het vakblad is ook het officiële orgaan van de Stichting voor de opleidingen. In een eigen katern zijn examenopgaven en -uitwerkingen opgenomen, examendata en geslaagden. Het blad verschijnt nog vaker: 'elken woensdag'.
In 1969 veranderde de naam in Sociaal Bestek. Het bleef het officiële orgaan van de toen inmiddels tot Divosa omgedoopte Vereniging, de Hogeschool Haarlem en de sociaal-pedagogische opleidingen. Eind 1989 ging Sociaal Bestek als zelfstandig, onafhankelijk blad verder. Divosa ging over op het Divosa-bulletin, met, naast verenigingsnieuws, vooral concrete uitvoeringsvraagstukken en instructies.
'Spiegel van de maatschappij' is de titel van het boekje dat in 2003 verscheen ter ere van de 65ste verjaardag van Sociaal Bestek. Een spiegel wil het blad anno 2019 nog steeds zijn: door het belichten van sociale ontwikkelingen vanuit verschillende gezichtspunten. En wat dat betekent voor de keuzes in beleid en uitvoering van ondersteuning van mensen die een steuntje nodig hebben. Voortaan verschijnt Sociaal Bestek digitaal via www.zorgwelzijn.nl. Vier keer per jaar een volledige editie en tussendoor actuele artikelen en blogs. Maar inhoud en reflectie blijven als vanouds!