In het Sociaal Akkoord van 2013 zijn afspraken gemaakt om de Nederlandse arbeidsmarkt toekomstbestendig te maken. Met een actieve aanpak moet werkloosheid voorkomen of aangepakt worden. Het kabinet heeft gelden beschikbaar gesteld voor sectorplannen, waaronder het plan Grenzenloos werken, dat werken over de grens stimuleert.
Het sectorplan Grenzenloos werken1 is een uitvloeisel van het Sociaal Akkoord en beoogt vanaf februari 2016 800 mensen in de grensstreek met België en Duitsland te begeleiden naar werk over de grens. Het gaat hierbij om mensen in de WW of bijstand, mensen die van werk naar werk zullen worden begeleid en mensen die als zzp’er in het buurland aan de slag zullen gaan. Voor dit plan stelt minister Asscher 4,9 miljoen euro beschikbaar. Werkgevers- en werknemersorganisaties werken in het plan samen met de provincies en gemeenten in de grensstreek.
Potentieel
Recentelijk heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in kaart gebracht dat het oplossen van knelpunten, die de grens naar onze buurlanden met zich meebrengt voor een potentieel van meer dan drie miljoen beschikbare banen voor inwoners aan de Nederlandse zijde van de grens kan zorgen.2 Zij maakt hierbij onder andere gebruik van de Atlas van kansen3, die per Euregio gedetailleerd inzicht geeft in de bevolkingssamenstelling, de werkloosheidscijfers, de woningmarkt en het aanbod van voorzieningen. De grensregio’s in Nederland kennen onder andere door hun ligging aan de grens en de daarmee gepaard gaande barrières namelijk een hogere werkloosheid dan andere regio’s in Nederland. Bewoners van de grensregio’s kunnen niet volledig profiteren van de banen en voorzieningen aan de andere kant van de grens. Hierdoor zijn de carrièrekansen en de omvang en diversiteit van voorzieningen, die zij tot hun beschikking hebben, over het algemeen lager dan in andere regio’s.