Toezicht Sociaal Domein1(TSD) deed onderzoek naar de toegankelijkheid van het sociaal domein voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Bij vijf gemeenten gingen ervaringsdeskundigen op pad om te kijken hoe laagdrempelig de toegang was.
Sinds de transitie in 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor het sociaal domein. Voorzieningen en diensten in het sociaal domein zijn bedoeld voor mensen die onvoldoende zelfredzaam zijn en een ontoereikend netwerk hebben. Mensen met een licht verstandelijke beperking behoren tot deze kwetsbare doelgroep. Naar schatting hebben tussen de 1,4 en 2,2 miljoen Nederlanders een licht verstandelijke beperking.2 Hun beperking is vaak niet zichtbaar. Regelmatig overschatten ze zichzelf en ze zijn verbaal vaak sterk. Soms vinden ze het lastig om goede hulpvragen te stellen. Voor deze groep is laagdrempelige toegang een must.
Het doel van het toezichtonderzoek was om na te gaan hoe toegankelijk voorzieningen en diensten van het sociaal domein zijn voor mensen met een licht verstandelijke beperking.3 Het toezichtonderzoek is in 2017 uitgevoerd in Amsterdam, Goes, Utrecht, Weststellingwerf en Winterswijk. Tijdens het onderzoek is samengewerkt met de LFB, de cliëntenorganisatie van en door mensen met een licht verstandelijke beperking. Mensen met een licht verstandelijke beperking hebben als ervaringsdeskundigen meegewerkt aan het onderzoek.