Deventer is één van de vijf gemeenten die onderzoekt of de participatiewet doeltreffender uitgevoerd kan worden. In navolging van Nijmegen en Groningen deelt Deventer de eerste ervaringen. De focus ligt naast de uitstroom naar werk ook op welzijn en gezondheid van de deelnemers, en op hun sociale participatie.
Op 1 oktober 2017 zijn we gestart met verschillende onderzoeksgroepen. Het doel van het experiment is te onderzoeken wat de doeltreffendheid is van een (tijdelijke) ontheffing of juist intensivering van arbeids- en re-integratieverplichtingen en van een tijdelijke verlenging van de periode van vrijlating van inkomsten. Het experiment biedt mogelijkheden tot maatwerk. Deelnemers van het experiment met een tijdelijke ontheffing van de arbeids- en re-integratieverplichtingen kunnen meer creativiteit inzetten en hebben meer eigen regie op hun arbeidsinschakeling. Zij stellen zelf een plan van aanpak op met stappen die ze willen zetten.
Vanuit het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ligt de focus op de uitstroom naar werk, maar als gemeente Deventer zijn we ook geïnteresseerd in de ontwikkeling van de gezondheid en welzijn van mensen, hun zelfvertrouwen, de sociale participatie, beleving van de begeleiding en het vertrouwen daarin, en hun financiële situatie. Deze secundaire uitkomsten kunnen worden beschouwd als een opstap richting werk. Hierbij gaat het om de ervaren kwaliteit van leven en (ervaren) gezondheid, welzijn en mogelijkheden. Dit wordt gemeten aan de hand van een aantal vragen over deze thema’s. De vragen uit de vragenlijst komen grotendeels overeen met de vragenlijsten van andere gemeenten die betrokken zijn bij het experiment.