De laatste tijd komt er steeds meer aandacht voor ervaringsdeskundigheid bij de aanpak van schulden. In dit artikel [1] gaan we in op de meerwaarde, randvoorwaarden en professionalisering van ervaringsdeskundigen. We doen dat aan de hand van de vraag: hoe kan de inzet van ervaringsdeskundigheid bij de aanpak van schulden gaan werken?
DOOR Marjolein Odekerken, Monique Stavenuiter en Micky Out
De inzet van ervaringsdeskundigen op het gebied van schuldhulpverlening, en ook sociaal domein breed, staat in een toenemende belangstelling. In recente publicaties is aandacht voor de positie van ervaringsdeskundigen, de werking van ervaringsdeskundigheid en rol van ervaringsdeskundigen als onderzoeker (Bunt & Odekerken 2019; Bunt & Odekerken 2020; Keuzenkamp, Van Hoorn & Van der Meulen 2020, Van der Meulen e.a. 2021, Andriessen & Van der Naaten 2020). Volgens Keuzenkamp is de rol van ervaringsdeskundigen aanvullend op reguliere hulpverlening (Keuzenkamp 2017). Toch worden ervaringsdeskundigen bij de aanpak van schulden niet op grote schaal ingezet. Veel ervaringsdeskundigen in dit domein zijn nog aan het pionieren en proberen hun belang duidelijk te maken.
Ook in politiek Den Haag wint het thema aan populariteit. Recente kamerbrieven benoemen de inzet van ervaringsdeskundigen. Het kabinet is van mening dat de inzet van ervaringsdeskundigen bijdraagt aan een versterking van het armoede- en schuldenbeleid: de wereld van de professional en van de doelgroep zijn beter te verbinden door ervaringsdeskundigen in te zetten.[2] Het ministerie van SZW ondersteunt het vakmanschapsprogramma Schouders Eronder, waarin ook aandacht is voor de inzet van ervaringsdeskundigheid in de schuldhulpverlening.[3]