De massale invoering van wijkteams is een uitstekende ontwikkeling die bijdraagt aan zorg direct aan huis, binnen de eigen leefomgeving. Resource groepen zijn mogelijk een goede aanvulling op deze wijkteams. Ze kunnen bijdragen aan verbetering van de samenwerking met de geestelijke gezondheidszorg. Wat zijn resource groepen en hoe werken ze?
Binnen de geestelijke gezondheidszorg zijn in het afgelopen decennia goede ervaringen opgedaan met onder andere assertive community treatment (ACT) en flexibel assertive community treatment (F-ACT). Deze goed geïmplementeerde manieren van werken worden nu uitgebreid met de inzet van zogenaamde ‘resource groepen’. Deze steungroepen bestaande uit partners, vrienden, familie en naasten dragen mogelijk bij aan meer eigen regie en meer empowerment. In dit artikel roepen wij op om gezamenlijk deze nieuwe ontwikkeling te stimuleren en een brug te slaan tussen de geestelijke gezondheidszorg en het sociaal domein.
Stand
Sinds 2002 is binnen de geestelijke gezondheidszorg (ggz) in Nederland ervaring opgedaan met de implementatie van enkele wetenschappelijk bewezen methodieken, die mogelijk ook bruikbaar zijn binnen het sociaal domein.